Vabb. Det har blivit allt vanligare att vård av barn, "vabb”, förvandlats vill "vobb”, där föräldern jobbar medan barnet är hemma.
Vabb. Det har blivit allt vanligare att vård av barn, "vabb”, förvandlats vill "vobb”, där föräldern jobbar medan barnet är hemma. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Låt föräldrar vabba ifred

Pandemin har lett till än mer "vobbande”. Därmed har det blivit ännu viktigare att dra gränsen mellan arbete och fritid.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Februari kallas inte utan anledning för "vabruari". Det är den månad då flest föräldrar är hemma för vård av sjukt barn, vab. Förra året gjorde coronapandemin att förskolorna blev striktare med att skicka hem barn som hade lätta sjukdomssymtom och 2021 blev ett rekordår för antalet vab-dagar.

För många föräldrar har att "vobba", det vill säga arbeta och vabba samtidigt, blivit räddningen. Men det som varit en lösning under pandemin, riskerar i längden att orsaka ett stressigare arbetsliv.

Att känna stress över livspusslet har länge varit mer regel än undantag för många småbarnsföräldrar. Trötta barn ska få i sig frukost, väskor ska packas och sen gäller det att skynda iväg till förskolan. Därefter rusa iväg till arbetet för att hinna med så mycket som möjligt på att-göra-listan innan det är dags att hämta barnen igen.

ANNONS

Att då få ett samtal från förskolan om att barnet är snorigt och måste hämtas upp direkt har fått många föräldrar att sucka djupt.

När distansarbete blivit norm inom många tjänstemannayrken har det möjliggjort för vobbande i en allt högre utsträckning. Det har underlättat för både arbetsgivare, som slipper att en stor del av arbetsstyrkan försvinner under februari, och arbetstagare, som slipper känna en stress över att hamna efter i jobbet.

En undersökning från Unionen (28/1) visar att 52 procent av de tillfrågade föräldrarna vobbar mer än de vabbar. Samtidigt har antalet som uppger att det fungerar dåligt ökat från 17 procent till 33 procent. Vobbandet har blivit en del av "det nya normala", men för många är det långt ifrån en perfekt lösning.

Trots att vobbandet fortsätter att öka saknar majoriteten av alla arbetsplatser en rutin för hur de ska hantera att vabbande lätt blir vobbande. När det blir allt vanligare med vobb finns det en risk att det inte längre får ett frivilligt alternativ, utan snarare att det blir en förväntan från arbetsgivaren att föräldrarna ska vara tillgängliga samtidigt som de tar hand om sina sjuka barn. Gränsen mellan arbete och familjetid riskerar att bli allt mer utsuddad.

ANNONS

Det går inte att förneka att vobbande kan underlätta livet för många småbarnsföräldrar. Men det är viktigt att komma ihåg att vabb är lagstadgat. Föräldrar har rätt att ta hand om sina sjuka barn utan att också behöva delta i digitala möten, svara på mejl eller försöka vara produktiva på arbetet.

Även för barnen kan det innebära en oro att inte kunna få föräldrarnas fulla uppmärksamhet och närhet när de är sjuka. Arbetsgivare måste ta sitt ansvar och säkerställa att det finns möjlighet för föräldrar att vara hemma utan att jobbstressen följer med.

På många sätt har det nya arbetslivet gett en ökad frihet. Det har möjliggjort fler arbetsplatser, flexiblare arbetstider och gjort det enklare för många att få ihop livspusslet. Friheten att kunna välja var och när du ska arbeta är utan tvekan något som många kommer vilja ha kvar även efter pandemin. De flesta föräldrar kommer nog inte vilja överge vobbandet i första taget heller.

När arbetslivet blir allt mer flexibelt är det viktigare än någonsin att arbetsgivare tar hänsyn till gränserna mellan arbete, familj och fritid.

ANNONS