President Donald Trump har gett Turkiet tillåtelse att attackera kurdiska styrkor i Syrien, vilket skapat stor osäkerhet i regionen.
President Donald Trump har gett Turkiet tillåtelse att attackera kurdiska styrkor i Syrien, vilket skapat stor osäkerhet i regionen. Bild: Manuel Balce Ceneta

Joakim Broman: Trumps tombola hotar säkerheten i världen

Om Donald Trumps ambition är att USA ska lämna Syrien i sin helhet är det inte bara en humanitär utan också en säkerhetspolitisk katastrof.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Bilderna från den turkiska offensiven i norra Syrien är på alla sätt tragiska. Civila som bränts sönder av flygbombningar, krigsfångar som avrättas av legosoldater, kurdiska familjer som flyr utan någon aning om var de ska ta vägen.

Situationen riskerar, om den inte redan är det, att bli en humanitär katastrof. De turkiska styrkorna har inte bara dödat kurdiska soldater utan kvinnor, barn, journalister. Hundratusentals är på flykt.

Men som om inte det var illa nog innebär den turkiska offensiven också att kurdiska styrkor tvingas överge läger och fängelser som håller IS-soldater och -anhöriga fängslade. I slutet på förra veckan kom rapporter om att 700 IS-anhängare flytt från lägret Ain Issa (SR 13/10).

ANNONS

Det blodiga krig som utkämpats mot terrorsekten måste återupptas om de får möjlighet att omgruppera. Terrorforskaren Magnus Ranstorp varnar för att IS dessutom ser chansen att bryta ut än fler fångar.

Att ett allt mer auktoritärt Turkiet under president Recep Tayyip Erdogan vill attackera kurdiska styrkor i Syrien är ingen överraskning. Att USA, som i kampen mot IS nästan helt förlitat sig på de kurdiska styrkorna tillåter det, är däremot ett både plötsligt och historiskt svek. Som Syrien-kännaren Aron Lund skrev i en kommentar förra veckan har Trump försökt rycka USA ur Syrien tidigare, men då pressats att ändra sig av krafter i Pentagon och det egna försvarsdepartementet.

I vilken mån och omfattning som kursen ändras den här gången återstår att se. I början av veckan kom besked om att USA inför ekonomiska sanktioner mot Turkiet – ett tecken på att mer sansade krafter än Trump gör sitt bästa för att räta upp situationen. Samtidigt underströks beslutet att lämna positionerna i nordöstra Syrien.

Trumps tombola lär dock snurra vidare, och frågan är vad den till sist stannar på. Om hans ambition är att USA ska lämna Syrien i sin helhet, och inte bara de norra gränsområden som nu attackeras av Turkiet, är det inte bara en humanitär utan också en säkerhetspolitisk katastrof.

ANNONS

Dels innebär det att det tomrum som man lämnar efter sig snabbt kommer att fyllas av Ryssland och Iran. Vladimir Putin måste vid det här laget betrakta Donald Trump som en gudagåva. Ett Syrien, och i förlängningen ett Mellanöstern, utan USA är en våt dröm.

Dels är det faktum att kurderna i Syrien lämnas åt sitt öde en stark och illavarslande signal till USA:s allierade, både i Mellanöstern och i resten av världen. Vad händer med Israel om USA plötsligt vänder dem ryggen? Med Sydkorea? Med Taiwan? Med Estland? USA:s militära närvaro är alltjämt en av de viktigaste garanterna för fred och säkerhet världen över.

Tyvärr är det en garanti som blivit allvarligt skadad av Donald Trumps nyckfulla och impulsiva agerande, och som kommer att kosta åtskilliga liv på plats i Syrien.

ANNONS