Drammen  20151019.
Johan H. Andresen deltok på gründer-konferansen  "Energetics- flerkulturelle ressurser, innovasjon og verdiskaping" på Hotel Ambassadeur i Drammen mandag. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Drammen 20151019. Johan H. Andresen deltok på gründer-konferansen "Energetics- flerkulturelle ressurser, innovasjon og verdiskaping" på Hotel Ambassadeur i Drammen mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Bild: Gorm Kallestad

Han vill investera i att rädda världen

I sitt sommarprat lyfter Johan H Andresen hur han som affärsman bidrar till positiv samhällsförändring.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den 12/8 var det dags för Johan H Andresens sommarprat. Den norska miljardären har efter att han sålde familjeföretaget Tiedemanns drivit investmentbolaget Ferd. Eftersom han anser sig vara född inte bara med silversked i mun, utan ett helt bestickset, vill han använda sin lott för att försöka påverka i enlighet med de värderingar han tror på.

I programmet väljer han att prata om sina investeringar i socialt entreprenörskap, och om det ansvar han personligen känner för att bidra positivt till samhället.

Ett av de många projekt Andresen varit inblandad i är en norsk satsning på mikrofinans, att ge små lån med låg ränta till fattiga människor som inte kan få traditionella banklån, och på så sätt stimulera företagsamhet. Efter Mohammad Yunus fick Nobels fredspris för sitt arbete med mikrolån år 2006 startade Ferd och norska staten tillsammans en satsning som har nått över tio miljoner människor, som tack vare den fått skapa sig ett bättre liv.

ANNONS

Andresen ser vissa problem i hur välfärdsstaten hanterar problem. Det offentliga tenderar att inte belöna risktagande, vilket förhindrar riktigt innovativa lösningar. Det är där det sociala entreprenörskapet kommer in. I en intervju i Dagens Industri (11/8) om programmet sa Andresen att de sociala entreprenörerna utmanar välfärdsstaten, vilket den också behöver för att kunna bli mer innovativ.

En grupp som välfärdsstaten enligt Andresen är dåliga på att hantera är människor med asperger. Han lyfter i stället konsultbolaget Unicus som ett positivt exempel. Unicus har sett potentialen i dem och har valt att bara anställa folk med diagnosen. De är ofta analytiska och bra på logiskt tänkande, besitter hög koncentrationsförmåga och ett öga för detaljer, vilket gör dem till bra mjukvarutestare. Att få ett jobb istället för bidrag ger dem ett positivt sammanhang och minskar risken att de hamnar i socialt utanförskap.

Även hanteringen av drogmissbruk får en rejäl känga av Andresen, som i stället öppnar upp för en legalisering av cannabis. Ferd har varit med och finansierat gatutidningar i Norge, likt Situation Stockholm och Faktum i Göteborg, som säljs av hemlösa.

På den vägen har Andresen varit i nära kontakt med missbruksproblematik. Dagens system fungerar inte, menar han, och vi behöver tänka om och tänka nytt. Legalisering – eller avkriminalisering som man just nu inför i Norge – kan vara ett steg på vägen.

ANNONS

I en tid präglad av klimat- såväl som coronakrisen, som fått folk att skrika efter den stora statens återkomst, är Andresens sommarprat uppfriskande. Han påminner om att fri företagsamhet och kreativt entreprenörskap bidrar till att rädda världen.

ANNONS