Bra flyt. Den tio dagar långa nollningen av högskolans nya studenter fungerar som en introduktion av staden. Nollningen avslutas med en regatta i Nissan.
Bra flyt. Den tio dagar långa nollningen av högskolans nya studenter fungerar som en introduktion av staden. Nollningen avslutas med en regatta i Nissan. Bild: Jari Välitalo

Halmstad med i kampen om bästa studentstad

En utmärkelse som Årets studentstad kan få stor betydelse för att locka fler studenter till Halmstad.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

För nästan precis ett år sedan syddes bokstavligen ett avtal ihop mellan Halmstads kommun och Högskolan i Halmstad.

I en digital verkstad på högskolan skrevs då ett samarbetsavtal under mellan kommunen och högskolan, ett avtal som sedan överfördes till en digital symaskin som sydde namnteckningarna på en brodyr där det stod ”Högskolan i Halmstad + Halmstad = SANT”.

Syftet med samverkansavtalet var att bana väg för kommunens satsning att bli Årets studentstad 2019. Nu har kommunen, Högskolan och studentkåren gjort gemensam sak av planerna och ansökt om att bli Årets studentstad 2019–2020.

Även om utmärkelsen i sig inte är avgörande för högskolans framtid skulle den ha ett stort symboliskt värde och verkligen lyfta fram Halmstad som en studentstad.

ANNONS

Ett lärosäte är beroende av sin kommun för att locka nya studenter. Omvänt kan en kommun ha stor nytta av ett lärosäte för sin framtida kompetensförsörjning. Detta är självklara samband.

Men att ett lärosäte och en kommun ska samarbeta är däremot inte lika självklart. Därför spelar det roll att Halmstads kommun och Högskolan i Halmstad har ett nära samarbete.

Dagens studenter har stora valmöjligheter när de ska välja universitet eller högskola. Det innebär att konkurrensen om studenterna på många sätt är mycket hård. Då gäller det att skapa ett attraktivt erbjudande.

Först och främst måste utbildningarna hålla hög klass och bra kvalitet. Men det räcker inte. Även studentlivet har i dag en stor roll när studenter väljer lärosäte. De klassiska studentstäderna Lund och Uppsala ligger där i en klass för sig och dessa kan inte Högskolan i Halmstad konkurrera med.

Sedan har de tre storstäderna också en klar fördel i att kunna erbjuda spännande studentmiljöer. Men bakom dessa studentstäder finns det gott om utrymme att ta plats och visa att Halmstad är ett attraktivt alternativ.

Det är ett gediget arbete som ligger bakom ansökan till Årets studentstad, den har inte skett i handvändning. Redan 2016 startades projektet ”Halmstad hjärta student” där studentkåren, kommunen och Högskolan ingår.

ANNONS

Syftet med projektet är att genom en rad satsningar förbättra situationen för studenterna i Halmstad. Redan från projektets inledning har en uttalad målsättning också varit att bli utsedd till Årets studentstad.

”Halmstad hjärta student” handlar inte bara om själva studierna utan även om att lyfta fram att hela staden behöver vara engagerad för att göra studietiden i Halmstad till en bra upplevelse.

”Målet är att få fler studenter att se möjligheter som finns i Halmstad och att de vill stanna här även efter studietiden, samt att de ska vara delaktiga till utvecklingen av studentlivet och staden”, står det i ansökan.

Ambitionen finns verkligen från både Högskolan, studentkåren och kommunen att Halmstad ska bli den bästa studentstaden i Sverige.

Om det räcker hela vägen till en nominering och slutligen utmärkelsen som Årets studentstad återstår att se. En sak är i alla fall säker, Högskolan i Halmstad är ett relativt ungt lärosäte och en utmärkelse kan få stor betydelse i att locka fler studenter till Halmstad.

I mars 2019 utses vinnaren.

ANNONS