Statsminister Stefan Löfven uppmanar var och en att ta sitt ansvar under coronakrisen.
Statsminister Stefan Löfven uppmanar var och en att ta sitt ansvar under coronakrisen. Bild: Jessica Gow/TT

Frihet under ansvar gäller i Sverige – än så länge

Under coronakrisen prövas den svenska statsindividualismen, det vill säga den starka alliansen mellan stat och individ. Tar båda parter sitt ansvar är sannolikheten stor att statsindividualismen går stärkt ur krisen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfvens tal till nationen på SVT i söndags var allvarligt och ödesmättat. Det var på många sätt befogat med tanke på vad som troligen väntar det svenska samhället i spåren av coronavirusets spridning i landet. Ett genomgående tema i statsministerns tal var att vända sig direkt till den enskilde individen.

”Enda sättet att klara av detta är att vi möter krisen som ett samhälle, där alla tar ansvar för sig själv, för varann och för vårt land”, sa Stefan Löfven i början av talet.

Den här uppmaningen till hur individen ska agera påminner om flera andra från myndigheternas sida den senaste tiden. På Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen fick biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten en fråga om vad som egentligen menas med att ”alla som planerar att resa ska ta sig en funderare”, vilket myndighetens generaldirektör Johan Carlson sagt tidigare på dagen.

ANNONS

”Vi lägger det här [ansvaret] delvis på individen därför att det finns så många orimligheter om man har ett totalförbud mot saker, där folk drabbas helt i onödan. Här lägger vi över ett visst ansvar på alla er därute, inklusive oss, att inte göra onödiga resor och att tänka till före”, svarade Wallensten.

När Löfven och Wallensten vänder sig till individen är det tydligt att de själva är företrädare för staten. En viktig orsak till att deras budskap når fram och att individen tar sitt ansvar i Sverige kan spåras till begreppet ”statsindividualism” som har myntats av historikern Lars Trägårdh.

Det som utmärker den svenska samhällsmodellen är att vi på samma gång har en stark stat och en stark individualism. Detta kan till synes vara motsägelsefullt. Men i Sverige har staten och individen ingått en stark allians som innebär att priset för Sveriges höga skatter är att medborgarna får en stor individuell frihet och har en stark relation till staten som bland annat säkerställer rätten till vård, skola och omsorg till alla.

Ett annat sätt att beskriva statsindividualismen är att välfärdssystemen är kopplade till den enskilda individen och inte till familjen eller till arbetet, vilket är vanligt i andra länder.

ANNONS

Den senaste tiden har Sverige utmärkt sig internationellt genom att inte införa lika hårda restriktioner som många andra länder. Även om sjukvården har en ökad belastning och flera branscher redan har drabbats mycket hårt ekonomiskt, kan man ändå säga att för många så rullar faktiskt livet på ungefär som tidigare, i alla fall så länge som var och en tar sitt ansvar.

I dagsläget kan ingen säga om Sveriges strategi med frihet under ansvar kommer att hålla när coronaepidemin blir mer utbredd i samhället. Däremot kan man säga att så länge som epidemin pågår kommer den svenska statsindividualismen att prövas.

Det finns en tid när krisen är över och vi måste redan nu lyfta blicken framåt. Förhoppningsvis kan statsindividualismen gå stärkt ur den här krisen om både stat och individ tar sitt ansvar.

Den svenska samhällsmodellen med en stark stat och en stark individualism är väl värd att försvara och bevara.

ANNONS