Kristdemokraternas Ebba Busch, som nu är en del av det konservativa blocket i svensk politik.
Kristdemokraternas Ebba Busch, som nu är en del av det konservativa blocket i svensk politik. Bild: Claudio Bresciani/TT

Ett samlat högerblock har trätt fram i riksdagen

Retoriken från företrädare för det nya högerblocket visar att samarbetet mellan de tre partierna har kommit långt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Inför den historiska misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven och hans regering fick respektive parti möjlighet att göra en så kalla röstförklaring i riksdagens talarstol. Här följer citat från tre partiledare, som alla hade ett liknande budskap:

”Vi har varit emot denna regering från början, och vi varnade för att det är här Sverige skulle hamna om den tillträdde”, sa den första partiledaren.

”Den här regeringen är inte bara skadlig rent politiskt. Den är också historiskt svag. Den är totalt oförmögen att lösa de problem som medborgarna i vårt land möter i sin vardag”, sa den andra partiledaren.

”Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt, för den bygger inte på en gemensam idé eller en gemensam färdriktning”, sa den tredje partiledaren.

ANNONS

Det är inte svårt att gissa att dessa tre partiledare ville avsätta Stefan Löfven, men det är inte så lätt att veta exakt vem som sagt vad. Det är kanske också meningen, de tre partierna utgör nu alltmer ett konservativt regeringsalternativ. Det handlar så klart om högerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

När man lyssnar igenom de tre partiledarnas tal inför misstroendeomröstningen ser man tydligt hur det konservativa blocket träder fram och redan har formerat sig. Inte minst finns en stor samsyn i att dagens kriminalitet till stor del är orsakad av invandringen till Sverige, en sverigedemokratisk tankefigur som alltså fått ett brett stöd i den samlade högern.

Och det finns ytterligare ett parti som knackar på dörren och vill in i högervärmen.

Bara någon timme efter måndagens misstroendeomröstning meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att januariavtalet hade fallit och att partiet nu inför eventuella talmansrundor eller ett extraval vill se en borgerlig statsminister.

”I borgerligheten finns en bredare samsyn, här är låsningarna färre”, sa Nyamko Sabuni på en pressträff.

Den gemensamma retoriken från företrädare för det nya högerblocket visar att samarbetet mellan de tre partierna har kommit långt. Det som sägs utåt avspeglar bara en liten del av det som sägs internt mellan partierna.

ANNONS

Att nu även Liberalerna bara någon timme efter att Stefan Löfven har avsatts låter ungefär likadant är ett tydligt tecken på att partiet snabbt vill göra verklighet sitt sidbyte. Om väljarna följer med på den färden högerut återstår att se. Hittills har inte L sett något lyft i opinionen, snarare tvärtom.

Vem är det då som ligger bakom de tre inledande citaten? I tur och ordning är det Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M).

För att krydda denna kolumn om det framväxande konservativa blocket i svensk politik kommer så detta citat signerat Ebba Busch och med nationalromantisk touch:

”Vi tog denna kalla och karga bit jord i norra Europa, och tillsammans skapade vi välstånd och ett välfärdssamhälle.”

Till sist så kan man säga att Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har väckt den konservativa björnen som låg och slumrade i riksdagens plenisal. Möjligen hade denna björn förr eller senare vaknat, men det går inte att komma ifrån det faktum att det var Vänsterpartiet som den här gången satte bollen i rullning. Tiden får utvisa var den bollen hamnar.

ANNONS