Stadsbiblioteket i Halmstad har tvingats hantera stökiga besökare vid flera tillfällen.
Stadsbiblioteket i Halmstad har tvingats hantera stökiga besökare vid flera tillfällen. Bild: Jan Stohr

Erfarenhet och rutiner avgör behovet av tillträdesförbud.

Nyligen presenterade regeringen sina planer om att utöka tillträdesförbudet till att gälla även bibliotek och simhallar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sedan mars månad är det möjligt för butiker att ansöka om tillträdesförbud för individer som bråkar, begår brott eller trakasserar personalen. Förbud har sedan dess utfärdats för cirka 130 personer. Det utgör 30 procent av de anmälningar som inkommit. Nyligen presenterade regeringen sina planer om att utöka tillträdesförbudet till att gälla även bibliotek och simhallar.

Att förbjuda personer vistas i offentliga miljöer är ingen enkel fråga att hantera. Det är högst individuellt hur personal och andra besökare uppfattar stökiga upplevelser. När stöket går över gränsen för vad som är acceptabelt kommer det nu sannolikt bli möjligt för ansvariga att göra anmälningar. Men var går gränsen? Moderaterna driver på i frågan om sänkta krav för beslut om förbud. Biblioteksföreningen är tvärt emot skeptisk.

ANNONS

Gissningsvis är kraven högre från besökare än rutinerad personal som har för vana att värna om tillgängligenheten på sin arbetsplats. Till exempel är bibliotekslagen mycket tydlig om att ”biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla”. Detta ska då från fall till fall ställas mot arbetsmiljölagstiftning och rimliga trivselnormer.

Det är viktigt att bibliotek och simhallar förblir mötesplatser för kunskap, kultur, folkhälsa och trivsel. Och det är naturligtvis bra om verksamheterna hålls tillgängliga utan restriktioner och övervakning. Det finns lokalt flera goda exempel där samverkan mellan kommunala och andra verksamheter i högre grad bidragit till positiva erfarenheter än inhyrda ordningsvakter och förbud.

Den pågående pandemin har bidragit till betydligt sämre tillgänglighet till offentliga verksamheter, men de som stängdes helt eller gick ned till minimal verksamhet under 2020 har under 2021 öppnat upp igen successivt. Det vilar dock ett stort ansvar på besökare i såväl bibliotek som simhallar att inte utsätta personal och andra besökare för smittorisk.

ANNONS