Internationella engelska skolan – en krämare på den svenska skolmarknaden.
Internationella engelska skolan – en krämare på den svenska skolmarknaden. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens marknadsskola har kommit till vägs ände – med förskräckelse

Den pågående debatten om skolans framtid är viktig. Den handlar om att få upp ögonen för ett skolsystem som har hamnat helt snett och därmed i grunden måste reformeras. Nu måste riksdagens politiker agera.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I veckan publicerade Expressen kultur en debattartikel som var ett öppet brev till Sveriges riksdagspolitiker (17/11). ”Jag anklagar” var rubriken i papperstidningen, med en tydlig referens till en känd anklagelseakt av den franske författaren Émile Zola i slutet av 1800-talet.

Avsändaren var läraren och skoldebattören Filippa Mannerheim, och hon hade samma glöd och intensitet som den franske författaren för drygt ett sekel sedan. Ämnet var den svenska skolan och att den har utsatts för ”ett världsunikt experiment” där pengar som ska gå till barnens utbildning skänks bort till aktieägare i bolagskoncerner.

Bakgrunden är de avregleringar som skedde i början av 1990-talet och som i dag har inneburit att skolan blivit en marknad ”där riskkapitalbolag breder ut sig och slukar skattepengar i rasande fart”.

ANNONS

I dag domineras den svenska friskolemarknaden av ett fåtal koncerner, bland annat Academedia och Internationella engelska skolan, som bokstavligen varje år gör vinster på flera hundratals miljoner kronor.

Genom att särskilt vända sig till studiemotiverade och lättundervisade elever kan friskoleföretagen dra ner på bland annat löner och lärartäthet, och därmed få ut mer vinster från sina skolor.

När kommunerna sedan måste ta hand om de mer krävande eleverna ökar deras kostnader, vilket i förlängningen leder till en högre skolpeng som även friskolorna får ta del av. Mannerheims slutsats är lika enkel som skrämmande:

”Ni, politiker, har gjort vår gemensamma skola till en våt dröm för riskkapitalbolag.”

Filippa Mannerheim anklagade avslutningsvis i tur och ordning varje riksdagsparti för att i olika grad vara ansvariga för dagens marknadsstyrda skola. Sist ut var Centerpartiet som fick den fränaste kritiken.

”Ni låter era vänner i företagsledningarna lagligt stjäla våra skatter – miljoner som var ämnade till utbildning. Ni poserar oblygt med koncernpamparna på bild, utan att skämmas. Ni har svikit Sverige”, skriver hon.

Det är viktigt att poängtera en sak i sammanhanget, det finns inget annat land i världen där det är fritt fram för friskolor att göra vinster på en skattefinansierad verksamhet. Vårt skolsystem är i sanning världsunikt.

ANNONS

Det leder till att segregationen successivt ökar, det vill säga att skillnaderna mellan elevernas skolresultat blir större. På sikt är det ett hot mot hela det svenska samhället.

På sociala medier kom det mycket reaktioner på Mannerheims text. Det var framför allt många röster som välkomnade hennes artikel men det fanns också kritiker. Överdriven och orättvis, var några kommentarer på Twitter. Fler lär komma.

Men sanningen är att Filippa Mannerheims text varken är överdriven eller orättvis, det är så här den svenska skolan ser ut i dag.

Mannerheims anklagelser mot de åtta riksdagspartierna ska inte ses som att de alla är lika skyldiga utan snarare att det är just de som har makten att ändra dagens system. Och för att nå fram med det budskapet behövs det en väckarklocka, det vill säga en anklagelseakt riktad mot riksdagspolitikerna.

För ungefär tre decennier sedan fattades på kort tid två avgörande beslut i riksdagen som i grunden kom att omforma den svenska skolan, dels kommunaliseringen, dels friskolereformen. Det visar med all tydlighet vem som har makten att förändra dagens skola till att bli en skola där alla elever ges lika möjlighet till en bra skolgång.

Skolan är en viktig del av samhället och kommer alltid att vara föremål för debatt och förändringar. Men det finns också mer avgörande tidpunkter då skolans framtid verkligen sätts på sin spets. Den tiden är här.

ANNONS

Den nu pågående skoldebatten är viktig, den handlar om att få upp ögonen för ett skolsystem som har hamnat helt snett och därmed i grunden måste reformeras. Den som har makten att göra detta är riksdagen och dess politiker. Därför har Filippa Mannerheim helt rätt i att rikta in sina anklagelser mot just riksdagspolitikerna.

Vakna, inse faktum. Dagens skolsystem leder till ökad segregation och att alla elevers rätt till en bra skolgång successivt urholkas. Detta sker samtidigt som de stora friskolekoncernerna plockar russinen ur kakan och höstar in miljarder i vinster av de gemensamma skattemedlen.

Det är dags att konstatera att dagens marknadsstyrda skola har kommit till vägs ände – med förskräckelse. Riksdagspolitiker, ni måste agera nu!

ANNONS