Skolan ska inte vara en kassako för friskoleföretagen.
Skolan ska inte vara en kassako för friskoleföretagen. Bild: Hossein Salmanzadeh / TT

Avskaffa marknadsskolan en gång för alla

Skolan är ett nationellt intresse och alla resurser som tillfaller skolan ska användas på ett så effektivt sätt som möjligt. Detta är inte förenligt med att friskoleföretag kan ta ut vinster.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I förra veckan fick en rad börsnoterade friskolekoncerner rejäl frossa på börsen. Detta efter att Socialdemokraterna lagt fram ett nygammalt förslag om att stoppa vinstuttag ur skolor. Förslaget presenterades på en pressträff där bland annat utbildningsminister Anna Ekström (S) deltog.

”Tiden är verkligen mogen för att den här diskussionen tar fart. Det finns en kritisk diskussion (om vinstuttag) långt in i de borgerliga leden”, sa Anna Ekström enligt TT.

Hur ett vinstförbud rent praktiskt ska utformas ska Socialdemokraterna återkomma med, meddelade Ekström.

Förslaget om att förbjuda vinstuttag i skolan var ett av debattämnena för panelen i radions ”Godmorgon världen” som sändes i söndags (SR 26/9).

ANNONS

I panelen deltog tre välkända opinionsbildare. Anders Lindberg, politisk chefredaktör på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet, PM Nilsson, politisk redaktör på oberoende Dagens industri, samt Heidi Avellan, politisk chefredaktör på oberoende liberala Sydsvenskan och HD.

På en rak fråga om det ett är bra förslag att stoppa vinster i skolan kom ett ja och två nej. Lindberg var positiv medan Nilsson och Avellan var negativa. De fick också utveckla sina svar.

”Vänstern har tjafsat om detta i trettio års tid, och det är och förblir ett stickspår. Om man tillåter företag i utbildningssektorn måste man tillåta företag att gå med vinst. Det är som att säga att patienter inte får andas”, sa PM Nilsson.

Detta höll inte Anders Lindberg med om:

”Jag tycker att idén om att man ska kunna ta ut vinst på skattepengar – man tar ingen risk överhuvudtaget utan man har bara fri dragningsrätt på skattepengar för att man vill starta en skola någonstans – är absurd. Det är klart att de som betalar in skattepengar ska kunna ha en synpunkt på hur de används”, sa Lindberg.

Heidi Avellan var inte glad över den nygamla debatten:

”Jag tycker att det är tråkigt att den här frågan igen blir överst på agendan när det som borde pratas om är att skolan generellt måste vara bättre. Alla skolor måste vara tillräckligt bra”, sa Avellan.

ANNONS

Dessa olika svar är belysande, inte minst av opinionsbildarna som lutar mer åt höger och som vanligen är emot vinstförbud och ofta tar till argument om att kritiker av dagens friskolesystem ideologiskt står till vänster. Så även denna gång.

”Det här är vänsterns gamla vanliga kommunistfasoner. De tycker att vinst är stöld. De har aldrig accepterat vinst i privata företag, och just nu ligger debatten här”, sa PM Nilsson sist i debatten om vinstförbud.

Av den här skoldebatten kan man tro att ett vinstförbud i skolan är en höger- eller vänsterfråga. Men så är det inte. Att erbjuda alla barn en bra och likvärdig skolgång borde vara ett mål för alla oavsett politisk färg.

För att uppnå en klarsynthet i skolan behöver de ideologiska skygglapparna tas bort. En som verkligen har gjort det är nationalekonomen och den förre moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson. I våras fick hon ett uppdrag av Lärarnas Riksförbund att utreda hur aktiebolagen kan fasas ut från det svenska skolsystemet.

I det senaste avsnittet av skolpodden ”Kornhall & Netz” intervjuades Anne-Marie Pålsson om sitt uppdrag och sin syn på den svenskan skolan. Det var ett klargörande samtal där Pålsson lyfte fram att det finns en djup konflikt mellan ett aktiebolagens syfte att genera vinst till sina ägare och de mål som finns för skolan att förse eleverna med kunskaper och värden.

ANNONS

”Det finns en paragraf i skollagen som säger att resurserna ska användas så att eleverna så långt som möjligt kan utveckla sin förmåga. Jag läser detta mål som att det är ett maximeringsmål, ’the sky is the limit’. Då kan man i princip inte ta ut vinst för då har man inte utvecklat ungarnas förmåga så långt man skulle”, sa Anne-Marie Pålsson, och fortsatte:

”Jag kan inte förstå hur vinst är förenligt med den här aktuella paragrafen.”

Låt detta sjunka in. Skolans mål är helt oförenligt med att friskoleföretag kan ta ut vinster. Detta är vad skollagen säger.

Skolan är ett nationellt intresse och alla resurser som tillfaller skolan ska användas på ett så effektivt sätt som möjligt – och då framför allt till undervisning.

Därför duger det inte att hålla fast vid en förlegad bild av att företagande och aktiebolag leder till en bättre undervisning i skolan. Det tycks i stället vara precis tvärtom, med det fria skolvalet och en rörlig skolpeng har friskoleföretag möjlighet att locka till sig mer lättundervisade elever, läs lönsamma, samtidigt som det finns starka drivkrafter att hålla nere på kostnaderna för att på sätt skapa vinst. För att uttrycka det annorlunda, vinstintresset korrumperar skolan.

ANNONS

Det finns frågetecken kring hur ett vinstförbud ska formuleras för att fungera i praktiken. Men vad Anna Ekström och Socialdemokraterna nu har gjort är ett första viktigt steg att politiskt reformera den svenska skolan.

Förr eller senare är det helt nödvändigt med genomgripande skolreformer om målet ska vara en likvärdig skola för alla. Men låt då detta ske så snart som möjligt. Och på den resan måste alla partier, från höger till vänster, vara med.

Det är dags att riva av alla ideologiska skygglappar och en gång för alla avskaffa den svenska marknadsskolan.

ANNONS