Bidrag. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har öppnat för att avskaffa flerbarnstillägget, som är kopplat till barnbidraget.
Bidrag. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har öppnat för att avskaffa flerbarnstillägget, som är kopplat till barnbidraget. Bild: Jessica Gow/TT

Att försörja barn är föräldrarnas ansvar

Alla är fria att skaffa en stor familj. Men då bör man också kunna stå för de merkostnader det innebär.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det lät som något en borgerlig politiker skulle kunna säga, knappast en socialdemokrat. Att peka på enskilda människors ansvar för sin situation och markera att staten inte har en obegränsad skyldighet att täcka upp för att individer inte anpassar sitt liv efter de ekonomiska förutsättningar de befinner sig i, har aldrig varit något vänstern sett på med blida ögon.

Ändå var det ingen annan än arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) som i en intervju i helgen markerade att ”man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja” och öppnade för att avskaffa flerbarnstillägget (Aftonbladet 28/5).

Nordmark sa även att ”det är viktigt att vi är tydliga med konsekvenserna om man skaffar flera barn. Gör jag det är risken att jag inte kommer in på arbetsmarknaden, får en sämre pension och att jag inte kan försörja mina barn på rätt sätt och ger dem rätt möjligheter i livet”.

ANNONS

I dag får alla familjer 1 250 kronor per barn i barnbidrag, oavsett inkomst. Att göra barnbidraget inkomstprövat är något som föreslagits och utretts ett flertal gånger men som förkastats av såväl vänstern som högern eftersom det bara skulle skapa mer administration och försvaga incitamenten att arbeta.

Syftet med barnbidraget är inte heller – som i fallet med transfereringar som till exempel bostadsbidrag eller ekonomiskt bistånd – att omfördela resurser till den del av befolkningen till de som har det sämre ställt, utan att stärka just barnfamiljerna.

Flerbarnstillägg tillkommer från och med andra barnet. Då handlar det om 150 kronor extra. Har man tre barn betalar Försäkringskassan ut 730 kronor utöver det ordinarie barnbidraget. Sedan blir det ännu mer. En sexbarnsfamilj får över 4 000 per månad i flerbarnstillägg.

Avskaffandet av flerbarnstillägget är enligt statsrådet Nordmark en del i arbetet med att få ut fler utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden. I gruppen som har fyra barn eller fler är utrikesfödda överrepresenterade och för varje barn minskar incitamenten att yrkesarbeta.

Genom att via myndigheter som Migrationsverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen informera om familjeplanering samt att fasa ut flerbarnstillägget vill S förhindra att välfärdssamhället stänger in människor – framförallt kvinnor – i hemmen.

Det är ett utmärkt förslag. Sverige har i dag en relativt hög nativitet och därför behövs inte längre den extra morot som Centerpartiet drev fram för 40 år sedan. I grunden är det också rimligt att samhället utgår ifrån att den som vill ha många barn också är beredd att ta det ekonomiska ansvar det innebär.

ANNONS

Att det nu finns en möjlighet att genom en bred överenskommelse ta bort eller göra om flerbarnstillägget är något de borgerliga partierna bör se som en möjlighet som inte får förbises. Ett första steg skulle kunna vara en förändring i den riktning som Liberalerna föreslagit, att man ändrar konstruktionen så att familjerna får mindre för varje barn och inte tvärtom.

Det skulle skicka precis det budskap som både Moderaterna, Liberalerna och nu även S ställt sig bakom: man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja.

ANNONS