Det kapade Ryanair-planet på flygplatsen i Minsk.
Det kapade Ryanair-planet på flygplatsen i Minsk. Bild: AP

Aleksandr Lukasjenko har passerat en röd linje

Med söndagens flygkapning har Belarus president, Aleksandr Lukasjenko, passerat en röd linje. Nu räcker det inte med fördömanden från EU:s sida utan det behövs än skarpare sanktioner.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ryanairs flight 4978 skulle på söndagen flyga mellan de två EU-städerna Aten och Litauens huvudstad Vilnius. Men flygplanet nådde inte sin destination. Innan planet kom in i litauiskt luftrum tvingades det ner av belarusiska stridsflygplan för att i stället landa i Belarus huvudstad Minsk.

Ombord på flygplanet fanns den belarusiska regimkritikern Roman Pratasevitj tillsammans med sin flickvän. Sju timmar efter att planet landat i Minsk fick det flyga vidare, men utan Pratasevitj och flickvännen. I stället greps de och fördes iväg av myndigheterna.

Söndagens incident kan inte kallas för något annat för en flygkapning, iscensatt av Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Syftet är uppenbart. Genom sitt agerande vill Lukasjenko skrämma andra oppositionella röster till tystnad.

ANNONS

Aleksandr Lukasjenko har nu passerat en röd linje. Nu räcker det inte med ord från EU:s sida utan det behövs skarpa sanktioner.

”Det belarusiska agerandet är fullständigt oacceptabelt och har utsatt samtliga passagerare på planen för betydande säkerhetsrisker”, skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde i ett mejl till Dagens Nyheter (23/5).

Inför måndagskvällens EU-toppmöte i Bryssel var tongångarna också mycket hårda och flygkapningen kastade om mötets agenda.

”Vi kan inte låta det här passera med att bara skicka ut fördömanden i pressmeddelanden. Det måste bli fråga om sanktioner med bett efter det här”, sa Irlands utrikesminister Simon Conevey till den irländska tv-kanalen RTE.

På måndagseftermiddagen kom den första åtgärden från svenskt håll då Transportstyrelsen uppmanade alla svenska flygbolag att undvika att flyga över Belarus. Fler sanktioner lär komma, både från Sverige och från internationellt håll.

Enligt östeuropaexperten Martin Kragh var den gripne journalisten Roman Pratasevitj en av de drivande personerna under sommarens protester mot Lukasjenko och det genomförda presidentvalet, ett val som av valobservatörer dömdes ut som odemokratiskt. Sedan dess har den belarusiske presidenten agerat hårdhänt mot regimkritiker och oppositionella röster. Pratasevitj är det senaste offret.

”Han kan ha valts ut som ett avskräckande exempel”, säger Martin Kragh till Dagens Nyheter (23/5).

ANNONS

Aleksandr Lukasjenko går nu allt tydligare i Vladimir Putins fotspår när det gäller att hantera oppositionella röster.

En sådan tydlig logik från både Lukasjenko och Putin måste bemötas med ännu hårdare sanktioner är de som redan har införts av EU.

Allt annat blir ett tyst accepterande av att delar Östeuropa traskar allt längre bort från demokratins vägar. Det är inte bara ett hot mot säkerheten i Europa utan även ett hot mot alla medborgare i Belarus och Ryssland att få leva fritt och forma sina egna liv.

De belarusiska medborgarnas sak är faktiskt både Sveriges och hela EU:s sak att försvara.

ANNONS