Ett av berörda LSS-boendena i Halmstad.
Ett av berörda LSS-boendena i Halmstad. Bild: Jari välitalo

Absurt att Halmstad vill klämma åt en idéburen stiftelse

När Bräcke diakoni inte fick ihop driften av 16 gruppbostäder valde Halmstads kommun att sätta hårt mot hårt och kräva 90 miljoner i skadestånd. Det agerandet vinner ingen på.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Finns en kommun till för sina invånare eller för att till varje pris se till att ingångna avtal hålls? Den något tillspetsade frågan är tyvärr högst relevant när Halmstads kommun nu väljer att stämma Bräcke diakoni för avtalsbrott och kräva 90 miljoner kronor i skadestånd.

Bakgrunden är driften av 16 gruppboenden i Halmstads kommun, och som den icke vinstdrivande stiftelsen Bräcke diakoni tog över i början av 2019 efter att han vunnit upphandlingen med det lägsta anbudet. Men ganska snart upptäckte man att verksamheten inte gick att driva på rätt sätt med de resurserna.

”När vi gick in i det här utgick vi från det personalbehov som kommunen beskrivit, men i verkligheten var det mycket större”, säger Erik Andersson, driftchef på Bräcke diakoni till HP (19/12).

ANNONS

Som Hallandsposten rapporterade i förra veckan har det varit vitt skilda uppfattningar mellan Halmstads kommun och Bräcke diakoni om avtalet för de 16 LSS-boendena. Tidigare var det Frösunda som drev LSS-bostäderna men efter att kommunen var missnöjd med hur verksamheten bedrevs valde man att 2018 att lägga ut den på anbud.

Den upphandlingen vann Bräcke diakoni med det lägsta budet på 60 miljoner kronor om året. Men nästan omgående påpekade man från stiftelsens sida att man inte fått korrekt upphandlingsunderlag och att verksamheten var rörig. Efter två och ett halvt år valde Bräcke diakoni att säga upp avtalet i förtid.

Detta togs inte emot väl av Halmstad, utan kommunens företrädare har i varje läge drivit att avtal ska hållas. Trots att man från Bräcke diakonis sida har velat få i gång en dialog om verksamheten för de 80 brukarna som omfattas av avtalet, har man gång på gång fått kalla handen.

I stället för dialog och har det varit en skriftlig utväxling mellan respektive parts juridiska ombud. Och på måndagen lämnade kommunen in en stämningsansökan och kräver uppemot 90 miljoner kronor av Bräcke diakoni för att man inte fullföljer det ingångna avtalet. Skadeståndet bygger på mellanskillnaden för vad Bräckes avtal omfattar och merkostnaderna som kommunen har för den resterande avtalsperioden.

ANNONS

När Halmstads kommun hösten 2021, med kort varsel, fick ta över verksamheten fick man visserligen agera snabbt för att rädda upp situationen. Det är så klart ingen bra sits, varken för brukarna eller för kommunen. Men man kan till exempel ifrågasätta om kommunen verkligen har behövt anställa en rad nya chefer till verksamheten.

Det känns som att det från kommunens sida har gått prestige i frågan. Som Halmstad hittills har agerat mot Bräcke diakoni kan man inte säga annat än att det är absurt. Då är det bra att stanna upp och ställa sig frågan, vad är bäst för kommunen och dess invånare? Är det verkligen att till varje pris hävda att ingångna avtal ska hållas? Hittills finns inget som tyder på det.

Hade man från kommunens sida varit en smula mer ödmjuk och lyssnat på vad Bräcke diakoni har att säga om de problem som finns på de berörda LSS-boendena finns det mycket att vinna. Just nu finns det bara förlorare.

ANNONS