Blodbrist. Hemvärnssoldater uppmanas donera blod till sina kollegor i utlandstjänst.
Blodbrist. Hemvärnssoldater uppmanas donera blod till sina kollegor i utlandstjänst. Bild: Marcus Ericsson/TT

Ännu ett år med sommartorka på blodbankerna

I veckan uppmanades hemvärnssoldater att ta på sig sin uniform och donera blod till de svenska kollegorna i Malistyrkan Task Force Takuba. För att hantera vårdskulden och förse svenska soldater i utlandstjänstgöring med blod behöver fler kunna donera på hemmaplan.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Blodbristen är akut på flera håll i landet. Det har gått så långt att Försvarsmakten tvingats öppna en egen blodcentral för att garantera att utlandstrupperna i Mali kan få akutvård.

Semestermånaderna brukar innebära att färre svenskar tar sig tiden att gå till blodcentralen och donera blod. I år är behovet dessutom större eftersom fler operationer än vanligt genomförs för att beta av den vårdskuld som har uppkommit under pandemin. Vaccineringen mot covid-19 har också gjort att mindre blod donerats under våren på grund av karenstiden efter sprutan.

I veckan uppmanades hemvärnssoldater att ta på sig sin uniform och donera blod till de svenska kollegorna i Malistyrkan Task Force Takuba. Blodbristen gör att Försvarsmaktens behov inte kan uppfyllas utan att det skulle belasta den civila sjukvården. Varför svenska soldater som verkar i ett av världens farligaste områden måste ha möjlighet att bedriva akut- och traumakirurgi behöver inte förklaras. I april skadades tre svenskar av en vägbomb och tidigare i juli besköts en patrull vid ett spaningsuppdrag.

ANNONS

Trots den ständigt återkommande blodbristen nekas många friska svenskar att donera blod. Tidigare i våras ändrade Socialstyrelsen sina föreskrifter så att exempelvis män som har sex med män kan donera blod blod ett halvår efter den senaste sexuella kontakten. Detta gäller även om man lever i ett monogamt förhållande och inte haft någon ny sexuell partner på flera år. I praktiken tvingas därför homo- och bisexuella män leva i celibat om de vill att deras blod ska kunna vara med och rädda liv.

För att hantera vårdskulden och förse svenska soldater i utlandstjänstgöring med blod behöver fler kunna donera på hemmaplan. Trots ändringarna är Socialstyrelsens riktlinjer fortfarande för restriktiva. En mer individbaserad riskbedömning, som utgår från en persons riskbeteende istället för sexualitet, är möjlig utan att tumma på säkerheten.

Blodbristen återkommer varje sommar som ett brev på posten. Det är dags att verkliga åtgärder vidtas för att säkerställa både sjukvårdens och utlandssoldaternas behov.

ANNONS