Skandalösa Akademien

Sara Danius beslutsamhet hedrar henne – men hennes belägenhet är skandalös.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|
Med beslutsamma steg lämnar Sara Danius Svenska Akademien bakom sig.
Med beslutsamma steg lämnar Sara Danius Svenska Akademien bakom sig. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Under uppslagsordet ”skandal” står det följande i Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien:

”allmän (moralisk) upprördhet över någon anstötlig eller uppseendeväckande händelse: skandalhistoria; en politisk skandal; det blev skandal när missförhållandena på ålderdomshemmet blev kända; de älskande rymde för att slippa skvallret och skandalen.”

Här kommer ett förslag på ett tillägg att ta med i nästa upplaga av ordboken: ”I Nobelskandalen anklagades en man för sexbrott och en kvinna fick ta smällen.”

Den sammanfattningen av den senaste tiden händelser inom Svenska Akademien kommer från New York Times och är ett tydligt bevis på att händelserna nu har fått spridning långt utanför Sveriges gränser.

ANNONS

Det var på torsdagskvällen som ledamoten Sara Danius kom ut från ett möte med Akademien och meddelade att hon avgår som ständig sekreterare och även lämnar sin stol i akademin. Därefter meddelades att även ledamoten Katarina Frostenson lämnar Akademiens verksamhet tills vidare.

Senare framkommer att avhoppen bygger på en skamlig uppgörelse. Först när Danius avgår så lämnar också Frostenson. Resultatet är att Danius direkt bestämmer sig för att helt lämna sin stol och sin plats i Svenska Akademien. Hennes beslutsamhet hedrar henne – men hennes belägenhet är skandalös.

Detta blev troligen kulmen på den senaste veckans många turer med Svenska Akademien. Men krisen är långt ifrån över.

Bakgrunden till skandalen är höstens Metoo-rörelse och avslöjandet att den så kallade ”Kulturprofilen”, som är gift med Katarina Frostenson, anklagas för sexuella trakasserier. För att gå till botten med detta initierade Danius en utredning och den stora konflikten inom Akademien handlar till stor del om hur man ska agera kring de anklagelser som finns om både jäv och att ha läckt pristagare i förväg.

Under den gångna veckan har det sagts många hårda ord, men det största övertrampet stod Horace Engdahl för. I en debattartikel i Expressen i veckan hävdade han att Sara Danius är den ständige sekreterare sedan 1786 som lyckats sämst med sin uppgift. Detta för att hon inte lyckats ena Akademien.

ANNONS

Det är en grotesk anklagelse för vem är han att döma Danius utan att veta alla överväganden som gjorts av tidigare ständiga sekreterare i Akademiens historia. Men inte bara det, Engdahls påstående slår också tillbaka på honom själv då han i allra högsta grad är medskyldig till den djupa oenigheten inom Akademien.

Horace Engdahl bortser från ett viktigt faktum, för att ena de som äro oeniga krävs en vilja från båda parter att bli eniga. Den viljan saknar Engdahl, och stora delar av den kvarvarande Akademien.

Det svenska språket är i ständig förändring. Det tillkommer nya ord, gamla försvinner, och orden kan förändras i sin betydelse. Det visar att språket är en spegling av en verklighet som är i rörelse.

Den senaste tidens händelser inom Svenska Akademien visar med all tydlighet att sällskapet inte har utvecklats med tiden. Istället präglas dess atmosfär av unkna traditioner och åldersdigna ideal.

Möjligen har Svenska Akademien nu berikat ordet ”skandal” med ytterligare en betydelse. För hela historien om sexanklagelserna mot ”Kulturprofilen” och hanteringen kring den är inget annat än just en skandal.

ANNONS