Inte betydande. Sveriges utsläpp står för en ytterst liten del av denglobala påverkan, menar skribenterna.
Inte betydande. Sveriges utsläpp står för en ytterst liten del av denglobala påverkan, menar skribenterna.

Vi följer inte bara med strömmen i miljöpolitiken

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Svar till Bruno Toftgård, 15/7

Miljö. Bruno Toftgård från Klimataktion frågar vad Sverigedemokraterna vill göra inom klimatpolitiken, nu när vi håller på att bli landets största parti. Han frågar: ”Har SD någon uppfattning i klimatfrågan?”

Självfallet! Vår uppfattning skiljer sig dock från övriga riksdagspartier då vi faktiskt tagit oss tid att sätta oss in noggrant i klimatvetenskapen och tagit ställning därefter, i stället för att bara följa strömmen. Då inser man snart att det inte finns något linjärt samband mellan temperatur och CO2, vilket inte minst 17 år utan någon uppvärmningstrend visat, trots att vi släppt ut mer än någonsin. Snarare säger detta att vetenskapen har mycket kvar att utforska och att de värsta klimatlarmen överskattats.

ANNONS

Toftgårds frågar vidare: Vill SD att Sverige ska sänka sina utsläpp av klimatgaser för att bidra till att värdens temperaturökning stannar vid högst två grader? Hur ska det i så fall gå till?

Sverige bör hålla nere utsläppen men definitivt inte till vilket pris som helst. Sverige har sannerligen inget att skämmas för när det gäller CO2, då vi trots att vi bor i ett kallt land har de lägsta utsläppen i hela den industrialiserade världen. Att sänka utsläppen här är kostsamt och saknar i ett globalt sammanhang ändå signifikans. Sverige står endast för cirka 0,1 procent av utsläppen globalt. Kina ökar däremot sina utsläpp med ungefär ett helt Sverige per månad. Om målet är att sänka de globala utsläppen måste vi se utanför Sverige. Det enda av signifikans Sverige i realiteten kan bidra med är forskning och utveckling för energislag som ersätter det fossila och som är så billiga att även fattigare länder har råd med dem. Här bör Sverige satsa och det som i nuläget har störst potential är kärnkraft Generation 4.

Josef Fransson (SD),

näringspolitisk talesman

Sandra Palenryd (SD),

sekreterare Halmstad Hylte

ANNONS