Undervisning på engelska hotar det svenska språket

Den privata friskolan Internationella engelska skolan finns i dag på många platser i Sverige. Så även i Halmstad.

ANNONS
|

Vårt modersmål svenska har, av någon outgrundlig anledning, här ersatts av engelska som är huvudspråk/första språk på skolan.

Varför denna fokusering på engelska?

Dessutom är engelska ännu inte ett officiellt språk i Sverige.

Storbritannien har ju nu lämnat EU via Brexit. Då kommer engelska språket säkert att förlora lite av sin betydelse i Europa/EU.

Jag anser att skolor som har engelskspråkig undervisning som affärsidé på sikt kommer att hota utvecklingen för det svenska språket.

Det handlar inte främst om enstaka uttryck eller "språkpolisfrågor" utan om att Sverige även i fortsättningen behöver välutbildade unga människor som kan förstå och uttrycka sig väl på avancerad svenska, det vill säga på vårt modersmål. Detta gäller till exempel inom alla yrkesområden där språket ska användas i kontakter med allmänheten.

ANNONS

Det är mycket illa att skolors val av undervisningsspråk inte har reglerats bättre inom det svenska skolväsendet och skolsystemet. Dessa frågor har debatterats i flera år och jag menar att det nu verkligen är på tiden att vakna i denna språkpolitiska fråga.

Medborgarna i Sverige har inte heller tillfrågats i denna viktiga skolfråga, vilket innebär ett smygande språkbyte i landet från svenska till engelska som samhällsbärande språk. Slutligen ett par frågor till Sveriges politiker:

Vad anser ni om att engelska är huvudspråk/första språk på Internationella Skolan (IES)?

Anser ni att engelska ska bli officiellt språk i Sverige i framtiden? Eller ska engelska rent av bli vårt nya modersmål?

C-G Pernbring

ANNONS