Det blir ett minst tre månaders långt oplanerat avbrott i Ringhals 4.
Det blir ett minst tre månaders långt oplanerat avbrott i Ringhals 4. Bild: Annika Örnborg/Ringhals

Planerbar el utan ny kärnkraft

Om många lyckas spara el så sänker det både den egna elnotan och elpriset för alla.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Meningen med planerbar el är att den ska kunna ökas och minskas efter behovet av el. Exempel är vattenkraft med tillräckligt med vatten i vattenmagasinen. Kärnkraftverk ska däremot helst gå för fullt hela tiden utom vid underhåll och kan inte snabbt öka och minska produktionen efter aktuellt elbehov.

Förra sommaren hade dessutom Ringhals 3 ett långt oplanerat driftsavbrott. Nu blir det ett minst tre månaders långt oplanerat avbrott i Ringhals 4. I Frankrike gör torka och brist på kylvatten från stora floder att kärnkraftverk står stilla. Kärnkraft ger alltså inte lika planerbar el som vattenkraft och hjälper inte om vindkraften tillfälligt ger mindre.

ANNONS

Höga elpriser dagtid beror mest på minskade gasleveranser från Ryssland till flera EU-länder. Där använder många i stället el som därför har blivit dyrare, även i södra Sverige. De sista procenten köpt el på elbörsen bestämmer priset på all el. Kan vi spara in dessa sista procent så blir all el billigare. Energy Analyses har i en studie funnit att fem procent sparad el i EU skulle sänka elpriset kraftigt och till samma nivå som för ett år sedan.

Vad göra på kort sikt? Elanvändning dagtid under vardagar driver upp priset. Minska elpristopparna genom att flytta en del användning till nätter och helger. Skjut upp disk och tvätt. Ha svalare i rum som används sällan. Om många lyckas spara el så sänker det både den egna elnotan och elpriset för alla.

På lång sikt behöver vi bygga ut fossilfri elproduktion med mer vindkraft, solceller och en större kapacitet att lagra energi över dygnet, mellan helg och vardag samt mellan sommar och vinter.

Det långsammaste sättet att öka elproduktionen är att bygga ny kärnkraft. Det tar erfarenhetsmässigt 15-25 år och är mycket dyrt. Ulf Kristersson vill att vi skattebetalare ska subventionera ny kärnkraft med 400 miljarder kronor. Ja, 40 000 kronor per invånare. Vill du satsa så mycket på ny kärnkraft när de stora elbolagen inte vill det själva?

ANNONS

Catharina Svala

ANNONS