Nu behöver kommuner som tidigare satsat på tillväxt tänka om.
Nu behöver kommuner som tidigare satsat på tillväxt tänka om. Bild: Göran Stierna

Pandemin har urholkat Framtidsplan 2050

I den nya översiktsplanen satsar man på tillväxt, men pandemin har gjort att alla kommuner nu måste tänka om. Vi tycker det är dumt att stressa vidare med en plan som inte längre fungerar.

ANNONS
|

Slutreplik. Svar på insändaren ”Det finns många fler åsikter om översiktsplanen”, 26/2.

Martin Bagge, du vet att vi inte tar oss friheten att tala för alla. När du skrev till oss för några veckor sedan var det enkelt att reda ut. Vi förstår att man kan missuppfatta vår inledningsfras. Men att ifrågasätta oss med en insändare när du redan vet läget är förbryllande. Vem som helst kan ju läsa tråden i den offentliga gruppen på Facebook där vi inledde vår dialog.

Det enda som stämmer är att vi inte tycker man ska planera för framtiden mitt i pandemin. Vår insändare fick ett svar från Jonas Bergman (M) som förklarade att de måste fortsätta på grund av tillväxten! För den som inte vet är det hela anledningen till att kommunen inledde arbetet med en ny översiktsplan som de kallar Framtidsplan 2050. De tyckte den nuvarande hade räknat för lågt på befolkningen.

ANNONS

De nya byggplanerna tar höjd för tillväxten med Sveriges absolut högsta befolkningsökning. Men nu har pandemin förändrat allt. Swecos rapport ”Sveriges nya geografi” från i år larmar om kraftigt minskad tillväxt för många år framåt. De uppmanar kommuner att främja sin turism för att rädda ekonomin och undvika tätbebyggda områden och dyra bostäder som tränger ihop folk på små ytor.

Det påverkar hela Framtidsplan 2050 som inte ens innehåller ordet pandemi – från planering av byggområden och infrastruktur till förtätningsmodeller. Ett förslag som för övrigt tog två år att ta fram och som Länsstyrelsen nu gett 30 sidor bakläxa. Arbetet har fått motsatsen till stående ovationer. Nu ska kommunen hinna göra om allt på bara några månader, och dessutom ta beslut i blindo medan pandemin fortfarande pågår.

Vi vill inte kväva någons arbete, men det här börjar likna ett politiskt klipp och klistra verk. Om tillväxten är anledningen att stressa vidare är den borta nu. Den nuvarande planen ligger i linje med dagens prognoser och räcker till 2028 enligt våra beräkningar. Pausa arbetet i något år och se hur vaccinet fungerar, sedan kan man börja om med en plan som har chansen att leva upp till sitt syfte.

Alexandra Kamis och Leif Liljebrunn, språkrör för gruppen Invånarna (@invanarna)

ANNONS

LÄS MER:Halmstads översiktsplan väcker engagemang

ANNONS