Påståenden om las bör granskas

Det är viktigt att belysa att Centerpartiets påstående om las inte stämmer. Enligt forskningen så kommer sysselsättningen inte att öka med utökade undantag från turordningsreglerna. Fler arbetslösa kommer inte heller att få jobb.

ANNONS
|

De utredningar som gjorts visar tvärtom, att de utökade undantag som gjordes förra gången hade "noll effekt" på sysselsättningen. Antalet nyanställningar och uppsägningar tog ut varann. Och de som fick gå var äldre, lågavlönade arbetare.

De som står långt från arbetsmarknaden fick inte heller fler jobb utan de som fick anställning var i stället högutbildade med mycket korta arbetslöshetstider.

Det står till och med en del om detta i själva las-utredningen. Och ännu mer om man går in i källorna i litteraturlistan.

Källorna visar då även att utökade undantag från turordningsreglerna leder till ökad ojämställdhet, då det leder till att pappor tar ut färre vab-dagar samt till att sjuknärvaron på jobbet ökar.

ANNONS

Hur önskvärt vore det sistnämnda i till exempel en pandemi?

Ökad utslagning, cementerad långtidsarbetslöshet, ökad förslitning av de som redan har ett jobb och tillskapandet av ytterligare en kvinnofälla synes enligt forskningen alltså vara främsta följderna av ett sånt förslag och det kommer bli de svagaste på arbetsmarknaden som slås ut om utökade undantag genomförs, närmare bestämt ungdomar och äldre med låg utbildning och låga löner.

Källorna i utredningen bygger även på resultat från internationella studier, till exempel från länder som Finland, som inte har några turordningsregler av svensk typ.

Bibehållna turordningsregler skyddar alltså de svagaste och mest utsatta på arbetsmarknaden - lågutbildade och lågavlönade äldre och ungdomar - och ett avskaffande av dem genom utökade undantag leder inte heller till att fler arbetslösa får jobb.

Denna empiri borde Centern konfronteras med, så att folk får reda på fakta.

Fackligt intresserad

ANNONS