Män prioriterar män även i sportredaktionernas värld

Den lokala tidningen har precis publicerat listan över 2018 års 50 mest omtalade idrottsprofiler med lokal härkomst.

ANNONS

Listan leder till många intressanta reflektioner, inte nödvändigtvis över de enskilda namnen som finns med utan över de mönster som visar sig i listan. Listan är framtagen och signerad av fyra män och en kvinna, något som kanske är att förvänta sig baserat på sportredaktioners vanligt förekommande genuskomposition.

När man sedan tittar på listan kan man konstatera att de fyra främsta platserna upptas av män, först på femte plats kommer den första kvinnan. De därefter kommande fem namnen är också män, alltså utses män till nio av de tio främsta positionerna av en grupp som till 80% består av män.

ANNONS

Det är bara att konstatera att det trots många års kamp för jämlikhet, Svenska Akademiens debacle och Nilla Fischers tal på Fotbollsgalan fortfarande finns en djupt rotad ojämlikhet inom idrottens värld.

Besvärande är att media inte tycks uppmärksamma eller reflektera över sin egen roll i att fortsätta stärka männens position och bidra till ojämlika förutsättningar för mäns och kvinnors idrottsutövande och dess möjlighet att bli omtalad för sina prestationer. Givetvis påverkar journalistiken i väsentlig omfattning allmänhetens och sponsorers intresse och engagemang inom olika sporter och idrotter eftersom det är via media som den huvudsakliga kommunikationen om såväl resultat som idrottarnas personligheter sker. Vi menar att om inte fler kvinnor tar plats på denna typ av listor, så måste betydande förändringar ske i sättet kvinnor omtalas och belyses i media.

Att publicera en lista som är så tondöv och oreflekterad inför samhällsdebatt och samhällsutveckling år 2019 är anmärkningsvärt och djupt beklagligt eftersom det bidrar till att cementera ojämlikhet och försämra förutsättningarna för jämställt idrottsutövande.

Joachim Lindqvist

Madeleine Ziegert

Svar direkt

Ingen hade varit gladare än vi om fler kvinnor/tjejer hade varit med på listan, vilket vi själva också saknade. Men nu är det den verklighet som råder för närvarande i området.

ANNONS

Så att ”män prioriterar män även i sportredaktionernas värld” stämmer inte alls. Vi går på prestation – inte könskvotering, där det självklart i vissa fall kan vara svårt att jämföra idrotter med varandra.

Men HP-sporten skriver betydligt mer om damhandboll, damgolf, dambowling och dampadel än motsvarande på herrsidan för att ta några exempel. Helt enkelt för att den håller en högre nivå. Och när årets tränare skulle utsågs i HP:s Lilla Dribblern blev det Helene Fallhage, Sperlingsholm – i konkurrens med alla herrtränare.

Men det kanske bästa exemplet ändå är Hylte/Halmstad som har ett herr-lag och ett damlag som båda tillhör de bästa i Sverige. Och därför gör vi ingen skillnad alls utan ger båda lagen precis lika mycket plats. Det kan du även fråga klubben om.

Så den dagen som det kommer upp storstjärnor eller förbundskaptener inom sin idrott på damsidan kan jag lova att också listan kommer att se annorlunda ut.

Jan-Owe Wikström, sportchef

LÄS MER:HP-sportens heta lista 2018

ANNONS