Var inte för flitig med att klippa ner växtligheten längs vägkanterna, manar naturskyddsföreningen.
Var inte för flitig med att klippa ner växtligheten längs vägkanterna, manar naturskyddsföreningen. Bild: Johnny Samuelsson

Låt vägkanter blomma och bi trivas

Låt vägkanter och diken blomma! den är maningen från naturskyddsföreningen inför en biologiska mångfaldens dag som firas den 22 maj.

ANNONS
|

Sommaren närmar sig nu med stormsteg och den skira vårskruden övergår i en blommande mångfald längs vägar och på gärden. Fjärilar och bin börjar surra och leta föda i denna mångfald som nu spirar.

Men vad ser vi? Jo, flitiga vägkantsklippare och gräsklippare har redan i sin iver att hinna med allt i god tid före semestern, börjat snagga ner grönskan längs vägarna och de blommande vägkanterna och ängarna blir bara gröna gräsmattor utan en enda uppstickande blomma.

I dagens högeffektiva jord- och skogsbruk får mångfalden dåligt med plats och därför har våra trädgårdar, våra vägkanter och våra grönområden blivit allt viktigare. Insekterna med våra så viktiga pollinerare bina och humlorna behövs för att pollinera våra grödor. Såväl raps som frukt och bär behöver pollineras för att vi skall få mat. Våra grödor blommar bara en viss tid medan pollinerarna behöver föda från tidig vår till sen höst för att kunna utföra sina uppgifter. Det är därför som all mångfald av blommande träd, buskar och örter har så stor betydelse för oss alla.

ANNONS

Dessutom måste väl alla våra kommuninvånare få plocka sju sorters blommor och lägga under kudden för att drömma om sin käraste på midsommarafton och för att klä midsommarstången.

Ut och njut av vår vackra natur!

Här kommer några goda råd:

-Klipp inte blomrika marker förrän de släppt sina frön, blommor är ettåriga och måste få bilda frön för att inte försvinna. Därför ska man inte klippa för tidigt, helst inte förrän i augusti.

-Gödsla inte vägkanter, gräsmattor och grönområden.

-Spruta inte ihjäl mångfalden längs vägkanterna.

- Bekämpa invasiva arter som lupin, skunkkalla, jätteloka, jättebalsamin, vresros, parkslide, kanadensiskt gullris med flera.

Naturskyddsföreningen hjälper gärna till med information och kunskap. Läs gärna den folder som finns på naturskyddsföreningens hemsida.

Naturskyddsföreningen i Södra Halland

ANNONS