Direktiv som läkarna är satta att följa bygger på det som läkemedelstillverkarna förser dem med, anser skribenten.
Direktiv som läkarna är satta att följa bygger på det som läkemedelstillverkarna förser dem med, anser skribenten. Bild: Martina Holmberg / TT

Läkares begränsade möjligheter att hjälpa sina patienter

Nu ska läkarna i första hand följa direktiv av sin tillsynsmyndighet, Socialstyrelsen, som samarbetar med Läkemedelsverket.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Läkarnas uppgift, för vilken de har gått en lång utbildning, innebar en gång i tiden att läkaren med de kunskaper han/hon förvärvat, vid mottagandet av läkarlegitimationen lovade att inte skada utan i stället försöka bota och om inte detta gick lovade att försöka lindra patientens plågor intill döden inträdde.

Detta gäller inte längre. Nu ska läkarna i första hand följa direktiv av sin tillsynsmyndighet, Socialstyrelsen, som samarbetar med Läkemedelsverket. Läkemedelsverket är till minst 85 procent finansierad av läkemedelsindustrin. De direktiv som läkarna är satta att följa bygger på det som läkemedelstillverkarna förser dem med – direkt eller genom Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

ANNONS

Det finns ingen motkraft som kan få läkare att säga stopp, jag vill inte rekommendera vad Socialstyrelsen säger, jag vill i stället rekommendera något annat – om detta strider mot vad Socialstyrelsen befaller. Inte ens det departement i regeringen som Socialstyrelsen ska lyda kan bestämma över Socialstyrelsen och dess behandlingsrekommendationer.

Ingen politiker vågar ifrågasätta dagens tvingande situation för läkarna. Det verkar till och med som om läkarna själva inte vill att någon ska ifrågasätta Socialstyrelsens behandlingsdirektiv. Läkarna kanske tycker att det känns tryggt att veta att så länge de följer Socialstyrelsens behandlingsdirektiv så riskerar de ingen kritik även om behandlingen leder till katastrof för patienten.

Lasse Blomdahl

ANNONS