Takarkitekturen är viktig, tycker skribenten. Bild: Björn Petersen
Takarkitekturen är viktig, tycker skribenten. Bild: Björn Petersen

Femte fasaden i förändring

Taket på en byggnad brukar man kalla den femte fasaden. Den sidan av huset är mest utsatt för påverkan av väder och vind. Ett felkonstruerat tak kan få katastrofala följder. Det känner vi till.

ANNONS
|

Men det finns också en arkitektonisk och estetisk aspekt på takets utformning. Byggnader som vill göra intryck har ofta mycket omsorgsfullt utformade tak. En kupol, en spira, kanske ett monumentalt ur kan få bli ”kronan på verket”. Vårt vackra rådhus i Halmstad är ett bra exempel med sitt stiliga stenskepp på taket.

Nu ser vi emellertid sedan en tid tillbaka hur många byggnader ”berikas” med främmande tillskott: klumpiga plåtrör med tillhörande huvar och diverse master och stag för telekommunikation. Snart har vi väl också nya 5G-antenner på plats -solcellspaneler ej att förglömma.

Om man nu tycker att takarkitekturen är viktig för byggnadens helhetsverkan och värd att styra upp, hur kan man då gå till väga?

ANNONS

En titt på Boverkets hemsida kan ge en del vägledning: Bygglov behövs för att anordna, inrätta, uppföra, flytta eller väsentligt ändra…radio- och telemaster samt torn, om det inte gäller mindre sådana som bara är avsedda för den egna fastighetens behov.

Detta innebär, så vitt jag förstår, att man borde kunna betrakta tillskott på taken på samma sätt som andra tillskott, till exempel skyltar. Plan- och bygglagen innehåller dessutom generella bestämmelser, till exempel krav på varsamhet, i synnerhet när det gäller konstnärligt eller kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Jag tycker det vore positivt, om kommunen, närmast genom byggnadsnämnden, ville ta ett initiativ i frågan. På plats finns ju redan ett färdigt beslutsunderlag i form av den byggnadsinventering, som har utförts av Kulturmiljö Halland.

Björn Petersen

ANNONS