Minskat regelkrångel, rimliga skattenivåer och bättre bemötande från myndigheter är några områden där mer måste göras, minst sagt, menar skribenten angående förutsättningar för företagen.
Minskat regelkrångel, rimliga skattenivåer och bättre bemötande från myndigheter är några områden där mer måste göras, minst sagt, menar skribenten angående förutsättningar för företagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ett blomstrande näringsliv är nyckeln

Alla som kan ska arbeta. Så motverkas långtidsarbetslöshet, brottslighet, otrygghet, utanförskap, ohälsa och mycket annat.

ANNONS
|

Många har tvingats ställa om tillvaron under de senaste ett och ett halvt åren, inte minst företagare. Men inget ont som inte har något gott med sig, brukar det ju heta.

I det här sammanhanget har allt fler svenskar blivit varse hur viktiga företagen är. De går inte att ta för givna. Om Sverige ska fortsätta att vara ett välfärdsland måste bra förutsättningar skapas för att starta och driva företag helt enkelt. Något att ta fasta på när vi nu går mot ett nytt år!

Ett blomstrande näringsliv är nyckeln till lösningen på många samhällsproblem. Det gäller inte minst integration och utanförskap. Här stavas den viktigaste lösningen arbete. Alla som kan ska arbeta. Så motverkas långtidsarbetslöshet, brottslighet, otrygghet, utanförskap, ohälsa och mycket annat.

ANNONS

Att göra det enklare att anställa kan också frigöra tid att utveckla företagen och därigenom kan ännu fler komma i arbete. Ska detta vara möjligt måste mycket förbättras på både nationell och lokal nivå. Minskat regelkrångel, rimliga skattenivåer och bättre bemötande från myndigheter är några områden där mer måste göras, minst sagt.

Det ska dock sägas att det lokala företagsklimatet förbättras generellt sett och 2021 uppmättes de bästa resultaten i hela landet på tio år. Om denna positiva trend ska fortsätta krävs att arbetet med att stärka företagsklimatet intensifieras, inte minst i kommunerna. Det vore en rimlig ambition som alla skulle tjäna på, oavsett vad som händer i omvärlden under kommande år.

Sven-Olof Gudmundsson, ordförande i Svenskt Näringslivs SME-kommitté

ANNONS