Hovrättens agerande väcker många frågor och är otroligt tydligt exempel på varför det behövs att samtliga inom rättsväsendet ska få förstärkt utbildning om sexualbrott, skriver, Jenny Håkansson, ordförande Centerkvinnorna Halland.
Hovrättens agerande väcker många frågor och är otroligt tydligt exempel på varför det behövs att samtliga inom rättsväsendet ska få förstärkt utbildning om sexualbrott, skriver, Jenny Håkansson, ordförande Centerkvinnorna Halland. Bild: Henrik Montgomery/TT

En skam att barn blir behandlade på det här sättet

Hovrättens agerande väcker många frågor och är otroligt tydligt exempel på varför det behövs att samtliga inom rättsväsendet ska få förstärkt utbildning om sexualbrott.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Det måste vara ett skämt!

Det var de första orden som slog mig när jag såg rubrikerna. ”Hovrätten osäker på ordet ”snippa” (HP 26/2).

Hovrätten i Västra Sverige, förväntar vi oss, består av vuxna personer som ska vara rättsväsendets företrädare och de som samhället ger sin tillit till, för bedömningen av brott.

Vad händer då med tilliten hos den 10-åriga flicka som fick bekräftat av tingsrätten i Halmstad att hon varit utsatt för brott för att sedan mötas av motsatt besked från personer i Hovrätten i Västra Sverige, Göteborg. De personerna säger nej, du var inte utsatt för våldtäkt, du var med om något obehagligt, men inte en våldtäkt för du använder inte korrekt anatomiska termer.

ANNONS

Hur förklarar närstående detta på ett begripligt sätt för en 10-åring? Vart tog barnkonventionen vägen? Förväntas du som barn, kunna ord som slida, vagina, fitta? Är det så att om du som barn inte kan den exakta innebörden av ord som finns i SAOB (Svenska akademins ordbok) så är du inte längre trovärdig? Vilka andra tillämpar vi den måttskalan på? Vad mer krävs?

Hovrättens agerande väcker många frågor och är otroligt tydligt exempel på varför det behövs att samtliga inom rättsväsendet ska få förstärkt utbildning om sexualbrott. Något som vi Centerkvinnor driver hårt. För att kunna hantera och döma i sexualbrott mot barn behöver du ha ett barnperspektiv, ett offerperspektiv, ett samhällsperspektiv.

Jag som förälder förväntar mig att denna kunskap och dessa perspektiv finns inom rättsväsendet om mina barn blir utsatta för brott.

Det är en skam att barn blir behandlade på det här sättet. En skam för samhället, en skam för rättsväsendet och en skam för Sverige 2023!

Jenny Håkansson,

ordförande Centerkvinnorna Halland

LÄS MER:Hon sprider digital protest: ”Vet vad en snippa är”

LÄS MER:Anhöriga om friande domen: ”Rent vansinne”

LÄS MER:Man vill kräkas över denna dårskap!

LÄS MER:Barnvåldtäktsdom rivs upp efter hovrättens hårklyverier

ANNONS