Butiks- och restaurangägarna har varit nöjda

Tack för dina synpunkter och det är bra att ”Trönningebo” uppmärksammar detta för vi håller med om att det är ett onödigt slöseri med gatlampor tända när det inte behövs eller att skolsalar är tända på helger och lov.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Energirådgivarna borde kanske hjälpa kommunen först”, 28/6.

Kommunens energi- och klimatrådgivare finansieras genom bidrag från Energimyndigheten och ett villkor för att få stöd är att medlen används för att ge råd om energi till allmänhet, företag och organisationer men de får inte användas för att effektivisera kommunernas egna verksamheter.

Det hindrar dock inte andra i kommunen att ta tag i frågan så vi skickar den vidare till teknik- och fritidsförvaltningen respektive fastighetskontoret som vi vet har arbetat mycket med att minska energianvändningen på olika sätt. Hör gärna av dig till Halmstad Direkt för att precisera vilka gatlyktor och skolor det gäller.

ANNONS

När det gäller energieffektivisering så kan olika åtgärder ofta verka små när man tittar på dem en och en, men många bäckar små blir till en å. I drickakylsprojektet där vi sätter timer på drickakylar som stänger av dem på natten så har vi sett att en timer för några tior kan minska onödig elanvändning med i genomsnitt 800 kWh per år och kyl. Butiksägarna och restaurangägarna har varit nöjda och när vi ändå är där så talar vi så klart även om andra åtgärder som kan minska deras energianvändning. De flesta kylar har en kompressor som går av och på flera gånger per dygn så att de är frånslagna en längre tid på natten kan vi inte se har påverkat kylarna.

Pernilla Widstam

energi- och klimatrådgivare Halmstads och Laholms kommun

Ylva Jalming

energi- och klimatrådgivare, Halmstads och Laholms kommun

LÄS MER:Projekt ska hjälpa företag med elkostnader

ANNONS