Bättre och tydligare information måste ges om munskydd

När det gäller pandemin finns det inte mycket att göra som privatperson än att anpassa sitt beteende efter utfärdade rekommendationer och vaccinera sig.

ANNONS
|

Jo, det finns ytterligare en åtgärd man eventuellt kan ta till, munskydd. Finns dock mycket åsikterna för och emot, senaste inom skolorna i Halmstad.

Folkhälsomyndigheten, FHM har varit emot med motiveringen att det ger en falsk trygghet och kan öka spridningen vid felaktig hantering, men överlåter till individen att avgöra om, när och hur! På nätet finns information om munskydd (och visir) på flera olika språk, men det är svårt att få en tydlig och enhetlig bild även om man söker på flera olika hemsidor.

Man måste beskriva en sammanhållen säkerhetskedjan. När är det bra/dåligt att använda, vilken typ ska man använda och hur ska man använda det. Inte minst viktigt hur man ska göra efter användandet eftersom ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Man kan numera hitta munskydd lite här och där, till och med slängda på marken tillsammans med fimpar, portionssnus och annat skräp som man inte orkat bära till en papperskorg eller ta med sig hem!

ANNONS

Borde kanske vara en uppgift för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att ge ut en överskådlig broschyr utskickad till alla hushåll liknande Om kriget eller krisen kommer. De flesta har mobiltelefon, så alternativet för att påminna kan vara sms med bifogad länk som leder direkt till informationen, inte till en sida där man måste fortsätta sökandet!

Med denna information kan man bedöma bland annat kostnader och rutiner som krävs i förhållande till hur effektivt skyddet är för mig och min omgivning. Den ger även bra förutsättningar när det finns krav på användande, nu eller under framtida epidemier, vilket inte är en fråga om de kommer utan när de kommer.

Riskgrupp 70+

ANNONS