Avgångsvederlag är en av få tryggheter för de anställda

Den 14 december publicerades och skrevs det om två rapporter från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) om att avgångs­vederlag påverkar arbetslöshet.

ANNONS

Man menar att om man får avgångsvederlag från en arbetsgivare så är man inte så benägen att snabbt finna ett arbete.

Jag tycker att man borde skämmas för att publicera en sådan rapport eftersom man trampar på de männi­skor som är berättigade att få detta avtalsförhandlade lönebidrag. I Sverige är inte en anställd egentligen värd någonting för arbetsgivarna. Många länder har olika regler för de anställda som ger dem bättre trygghet än vad som gäller i Sverige. De få tryggheter som finns för de anställda här är avtalade mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer.

Om en arbetstagare blir arbetslös, så är det inte enkelt att få ett arbete om man är över 40 år. Då finns bland annat avgångsbidrag som ett slags trygghet för den anställde.

ANNONS

De som har skrivit denna rapport borde inse att en arbetstagare är en tillgång – inte en belastning. Om det inte finns folk som arbetar så kan inte företagen bli rikare.

Jag ser gärna fram emot en rapport om direktörer, statliga generaldirektörer, sparkade kommunchefer och riksdagsledamöters avgångsvederlag. Det finns mycket att diskutera om deras avgångsvederlag och fallskärmar. Så rör inte de futtiga pengar som utgör avgångsvederlag för de anställda, eftersom de pengarna behövs för att man ska klara sig.

Om man har arbetat i hela sitt liv och blir arbetslös, så är det en tragedi att behöva vara arbetslös och man försöker snabbt hitta ett ­arbete. Alla som har blivit av med sitt jobb utan att man är orsak till det själv skall man respektera och inte trampa på som dessa rapporter inriktar sig på.

Människor borde reagera på sådant eftersom att alla kan bli ofrivilligt arbetslösa.

Jan Claesson (S)

ANNONS