”Östling föreslår att man tillsätter en utredare som får i uppdrag att ta bort 20 miljarder från myndighetssektorn. Det är drygt 20 procent av ökningstakten på 82 miljarder 2009–2021.”
”Östling föreslår att man tillsätter en utredare som får i uppdrag att ta bort 20 miljarder från myndighetssektorn. Det är drygt 20 procent av ökningstakten på 82 miljarder 2009–2021.” Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Vill vi ha myndigheter som bara sväller?

Kostnaden för myndigheterna i Sverige har på tolv ökat med 82 miljarder kronor, eller motsvarande 62 procent. Detta är ett stort politiskt misslyckande och en total felanvändning av våra skattemedel. Det skriver Jörgen Andersson, före detta inrikesminister.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Det hör inte till vanligheten att jag instämmer i de uppfattningar som förre Scaniachefen Leif Östling torgför. Men lördagen den 4 mars hade han en debattartikel i Dagens industri som det finns all anledning att uppmärksamma och instämma i.

Han kritiserar, med all rätt, den lavinartade ökningen av antalet myndigheter i det här landet samt den kostnadsexplosion som detta åsamkat skattebetalarna.

Han har genom ett omfattande utredningsarbete kommit fram till att åren 2009 till 2021 har kostnaden ökat från 133 miljarder till 215 miljarder. En ökning med 82 miljarder eller motsvarande 62 procent. Detta är ett stort politiskt misslyckande och en total felanvändning av våra skattemedel.

ANNONS

Vi har 344 myndigheter i det här landet, 141 av dom har mindre än 50 anställda. Samtidigt kom det fram att Liberalerna ville ha en ny myndighet för tillsyn av polisen.

För sju åtta år sedan skrev jag till Stefan Löfven och Magdalena Andersson att man borde ta tillfället att göra stora nedskärningar i vår myndighetsstruktur eftersom vi hade en blomstrande högkonjunktur och den privata tjänstesektorn behövde nyanställa rätt rejält. Det hade då varit möjligt för många av de som friställts att få nya jobb och statens pengar kunde användas till bättre behov. Tyvärr hände ingenting.

Vid samma tidpunkt som Östling skrev sin artikel kom det uppgifter på tv-nyheterna att väntetiden till barnpsyk hade ökat dramatiskt och barn med stort behov fick inte ens tid att träffa någon. Förlossningsavdelningen i Lycksele har stängts på grund av bristande resurser. Barnfamiljer och många pensionärsgrupper har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Det går att ta fram ett antal ytterligare exempel på brister i vår välfärd och som tyvärr ökat genom åren.

I artikeln namnges ett antal små myndigheter. Några exempel: Polarforskningssekretariatet, Myndigheten för digital förvaltning, Myndigheten för familjerätt och föräldraskap och så vidare.

Östling föreslår att man tillsätter en utredare som får i uppdrag att ta bort 20 miljarder från myndighetssektorn. Det är drygt 20 procent av ökningstakten på 82 miljarder 2009–2021.

ANNONS

Detta borde vara fullt möjligt. För man måste ställa sig frågan, vilket också våra beslutsfattare borde göra. Vilket är viktigast: Att vi tillgodoser det behov som finns inom vården och omsorgen eller att vi har en myndighetssektor som bara sväller och drar mer kostnader?

Leif Östling har dragit i gång en angelägen debatt som måste få bre ut sig. Detta är mitt bidrag till denna viktiga debatt.

Jörgen Andersson

före detta inrikesminister (S) samt före detta ledamot av partistyrelsen.

ANNONS