”Ett ’nytt normalläge’ med långdragna restriktioner som socialministern spekulerade i är faktiskt inte acceptabelt.”
”Ett ’nytt normalläge’ med långdragna restriktioner som socialministern spekulerade i är faktiskt inte acceptabelt.” Bild: Henrik Montgomery/TT

Var är uppstartsplanen, statsminister Löfven?

Regeringen måste klara av att, liksom våra grannländer, presentera en tydlig uppstartsplan. Det skriver två halländska moderater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

Halland står inför ännu en sommar präglad av osäkerhet. Vi är ett utpräglat turistlän och i flera av våra kommuner fördubblas befolkningen under sommarmånaderna. Detta innebär att vi är starkt beroende av de intäkter och arbetstillfällen som turismen genererar.

En sommarsäsong som glider oss ur händerna på grund av osäkerhet om restriktionerna framåt skulle innebära förödande konsekvenser för Halland. De svenskar och européer som vill ut och sommarsemestra – och alla de hotellägare, krögare, lokala butiksägare och evenemangsarrangörer som de vill besöka – måste få klarhet i hur regeringens plan framåt ser ut.

I vilka steg ska vårt samhälle återstartas och när kommer vilka restriktioner att lyftas? Vi kräver svar från statsminister Stefan Löfven (S) och nöjer oss inte med hänvisningar till att frågan utreds utan tidsgräns. Varför denna passivitet?

ANNONS

Danmark var snabbt på bollen och presenterade en plan för fullständig återgång till ett liv utan restriktioner. Snart därefter följde andra länder i vår närhet, som Norge, Frankrike och Belgien. Här i Sverige har vi fortfarande inte sett röken av en uppstartsplan.

På raka frågor hänvisar regeringen, i vanlig ordning, till Folkhälsomyndigheten och där verkar det inte råda någon brådska för att få fram klara besked. Senfärdigheten i den här frågan följer ett mönster som vi kunnat se genom hela pandemin – att landets högsta S-politiker försöker frånsäga sig ansvaret och lämpa över det i knät på icke folkvalda tjänstemän.

Det försvårar inte bara medborgarnas ansvarsutkrävande, vilket är allvarligt nog, utan innebär framförallt att nödvändiga beslut försinkas eller helt uteblir. Den svenska senfärdigheten har kostat människoliv och krossat företagares livsverk. Återstarten av samhället får inte bli ännu ett tillfälle när Sverige blir sist på bollen.

Pandemibekämpningen ska naturligtvis bygga på råd och erfarenheter från medicinska experter, men genomförandet är ett fullt ut politiskt ansvar. Det måste regeringen börja ta.

Regeringen måste också inse att det är bråttom att lägga fram en färdplan framåt. Den turistnäring med hotell, restauranger, butiker, evenemangs- och researrangörer som drabbats allra hårdast ekonomiskt står nu inför sin högsäsong, när de normalt drar in merparten av årets intäkter.

ANNONS

När den här artikeln skrivs har en tredjedel av svenska folket vaccinerats och under de närmaste veckorna väntas rekordstora vaccinleveranser. I takt med att fler och fler fått skydd från coronaviruset måste också begränsningarna rullas tillbaka så att vi kan återgå till ett vanligt liv.

Ett ”nytt normalläge” med långdragna restriktioner som socialministern spekulerade i är faktiskt inte acceptabelt. Människors och företags frihet ska bara begränsas så länge restriktionerna är meningsfulla för att bromsa smittan. Inom en mycket snar framtid, när tillräckligt många vaccinerats, kommer flera av begränsningarna ha spelat ut sin medicinska roll.

Regeringen måste klara av att, liksom våra grannländer, presentera en tydlig uppstartsplan. Det finns inget godtagbart skäl att Sverige i ännu ett avseende ska ligga veckor och månader efter andra europeiska länder i planeringen. Det behövs ett nationellt ledarskap som stakar ut vägen ur krisen. Ett ledarskap som vågar agera snabbfotat och resolut.

Jörgen Warborn (M)

EU-parlamentariker från Halland

Mikaela Waltersson (M)

regionstyrelsens ordförande i Halland

ANNONS