När hotellrummen står tomma finns helt enkelt inte behovet av att tvätta gästernas lakan och handdukar.
När hotellrummen står tomma finns helt enkelt inte behovet av att tvätta gästernas lakan och handdukar. Bild: Henrik Montgomery/TT

Västkusten behöver sina tvätterier för besöksnäringen

Utan efterfrågan på mjuka lakan och sköna frottéer samt i avsaknad av restauranggäster som frågar efter dukade bord försvinner intäkterna i lokala och regionala tvätt- och textilserviceföretag.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Regeringen har nyligen beslutat om att utöka hyresstödet till ett antal branscher som tidigare förbisetts. Det gäller bland annat tvätterier som hanterar tvätt för privatpersoner. Därmed kan företag som arbetar med konsumenttvätt nu få rätt till samma stöd som andra branscher som drabbats särskilt hårt av coronapandemin. Det är vi tacksamma för. Men fortfarande har en stor del av branschens företag inte tillgång till stödet. Det gäller företag som sköter tvätt- och textilservice åt till exempel hotell och restauranger med SNI-kod 96.011 Industri- och institutionstvätt.

Västkusten är en attraktiv semesterregionför både nationella och internationella resenärer. Besöksnäringen är en viktig industri. Coronapandemin innebär ett enormt omslag för hotell, restauranger och övrig besöksnäring och inbromsningen på grund av viruset sätter sina spår även i de branscher som servar näringen.

ANNONS

När hotellrummen står tomma finns helt enkelt inte behovet av att tvätta gästernas lakan och handdukar. Utan efterfrågan på mjuka lakan och sköna frottéer samt i avsaknad av restauranggäster som frågar efter dukade bord försvinner intäkterna i lokala och regionala tvätt- och textilserviceföretag. Många vittnar om omsättningsfall i storleksordningen 80–90 procent från en dag till en annan. Det slår hårt.

Det är självklart att vår besöksnäring ska omfattas av hyresstöd. Lika självklart är det att inkludera en samverkande bransch där företag med inriktning på besöksnäring är helt beroende av dennas utveckling. Vi lever i symbios. Att regeringen inte sett denna koppling är beklagligt, inte minst då hälften av kostnaderna i vår bransch utgörs av lön. Det innebär konkret att minskade intäkter direkt slår mot möjligheten att anställa.

Tvätt- och textilservicebranschen omsätter omkring 5,5 miljarder och har cirka 5 000 anställda i runt 300 företag, varav över 80 procent har färre än tio anställda. Många medarbetare är unga, ibland utan färdig utbildning och en stor del är utlandsfödda. Vår bransch är en klassisk instegsbransch. Om arbetstillfällen i branschen försvinner innebär det ett hårt slag mot möjligheten att skapa etablering på arbetsmarknaden.

Och vi pratar om kvalitativa arbeten. Ett tvätteri som bär T-märket klarar Tvätteriförbundets kravnivåer inom områdena hygien, ekonomi, processkontroll, miljö, arbetsmiljö och kvalitet. Inom tvätt- och textilservicebranschen är hållbarhetsfrågorna och samhällsengagemang integrerade i vardagen. Vår bransch utvecklar klimatsmarta och digitala lösningar som underlättar för både kunder och medarbetare.

ANNONS

För att stärka kompetensen inom den europeiska textilservicesektorn för ökad hållbarhet deltar vi exempelvis i det digitala projektet, Digital Learning For The Textile Care Sector, medfinansierat av Erasmus+, som vi jämte våra kollegor i Belgien, Tyskland, Tjeckien och vår samarbetsorganisation ETSA tillsammans med utbildningsinstitutet Heureka just nu utvecklar. Vi har framtidstro, men det förutsätter att vi kan överbrygga den svacka som under våren blivit en realitet. Regeringen har visat att man kunnat ta till sig fakta och omvärdera hyresstödet, åtminstone till en del. Nu krävs ett slutligt steg för att säkra arbetstillfällen beroende av besöksnäringen i västra Sverige.

Jan Kluge

ordförande Sveriges Tvätteriförbund

Tor-Björn Angin

vice ordförande Sveriges Tvätteriförbund

ANNONS