" Stärk Varbergs fästning och Halmstads slott som besöksmål och komplettera med en levande berättelse som inbegriper fler platser där danskar och hallänningar kan söka sitt gemensamma kulturarv."
" Stärk Varbergs fästning och Halmstads slott som besöksmål och komplettera med en levande berättelse som inbegriper fler platser där danskar och hallänningar kan söka sitt gemensamma kulturarv."

Utnyttja vår danska historia i marknadsföringen av länet

En nysatsning på Hallands danska kulturarv skulle kunna stärka halländsk besöksnäring i stort genom att locka ännu fler köpstarka danska turister. Det skriver lokalhistorikern Lars Grimbeck.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Under ett storslaget jubileumsår har Halland uppmärksammat två av de främsta sevärdheterna: Halmstads slott och Varbergs fästning. 2018 var det 400 år sedan utbyggnaden av Varbergs fästning stod klar och i år är det jämnt 400 år sedan ärkefienderna Kristian IV och Gustav II Adolf möttes vid ett kungamöte på Halmstads slott. Uppmärksamheten kring 400-årsjubileet har varit lovvärt på alla sätt, men som med alla jubileer finns risken att intresset avtar när festyran lagt sig.

Innan festglansen falnar är det därför hög tid att smida planer för att nu blåsa nytt liv i vår dansk-svenska historia i Halland.

Detta skulle tjäna flera syften: Vi skulle själva bli bättre på att förstå och reflektera över vår samtid och framtid genom att blicka bakåt. Vi skulle också i större utsträckning förstå var-ifrån vi kommer och varför vi lever som vi gör i dag.

ANNONS

Lärdomar om hur vi raserat och återskapat gemenskaper med grannlandet i söder belyser hur ideal och föreställningar om världen kan förändras dramatiskt över tid. Dessutom skulle en nysatsning på Hallands danska kulturarv kunna stärka halländsk besöksnäring i stort genom att locka ännu fler köpstarka danska turister.

Danmarks historia ligger som ett raster över vårt halländska förflutna. Faktum är att Halland varit danskt längre tid än det varit svenskt. Än i dag kan vi se tydliga spår i landskapet av vårt danska kulturarv.

Visit Halland, en del av Region Hallands besöksnäringsavdelning, vill få fler att upptäcka det speciella med Halland. Där konstaterade man nyligen att intresset ökar starkt utomlands för vad det halländska landskapet har att erbjuda. Fler och fler medier rapporterar om Halland som resmål. I ambitionen att förlänga säsongen görs satsningar på upplevelser inom mat, natur och aktiv semester. Men här behövs ett viktigt tillägg: den dansk-svenska historien borde lyftas fram ännu mer.

Halland är ett allt hetare resmål för danska turister. Enligt färsk statistik växte i fjol besöksantalet från Danmark, antalet gästnätter från Danmark i Sverige ökade till exempel hela 16 procent mellan åren 2017 och 2018 (Tillväxtverket, Fakta om svensk turism 2018). Danska turister söker sig gärna till den halländska naturen och långt över tusen danskar har sommarstuga i inlandet.

ANNONS

Det är i detta sammanhang det är dags att ta tillvara på möjligheten att öka Hallands attraktivitet genom att ännu mer målmedvetet lyfta fram halländsk och dansk kulturhistoria.

Låt oss spinna vidare på de goda erfarenheterna från 400-årsjubileet. Stärk Varbergs fästning och Halmstads slott som besöksmål och komplettera med en levande berättelse som inbegriper fler platser där danskar och hallänningar kan söka sitt gemensamma kulturarv.

Jag är redo att berätta mer om allt fascinerande vi mött i våra efterforskningar. Med avstamp i Hallands historia kan vi än mer odla vår gästfrihet och inse värdet av att välkomna fler besökare. Grundreceptet är en väl avvägd mix mellan danskt hygge och halländsk gohällighet!

Lars Grimbeck

lokalhistoriker och författare

ANNONS