”Enligt SVT:s källor underkastades läroplanen bibeln”, på Oneschool global i Hylte kommun.
”Enligt SVT:s källor underkastades läroplanen bibeln”, på Oneschool global i Hylte kommun. Bild: Lennart Hildingsson

Stoppa religiös påverkan i skolan

Religiös påverkan, oavsett religiös inriktning, hör inte hemma i skolan. Det skriver socialdemokraterna Åsa Westlund och Ronny Löfquist apropå friskolan Oneschool global i Hylte kommun.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Lärare som inte skulle ifrågasätta att gud skapade livet. Det avslöjade SVT Halland på Plymouthbrödernas kristna friskola i halländska Långaryd, Oneschool global. Enligt SVT:s källor underkastades läroplanen bibeln.

När Skolinspektionen fick frågor om varför deras kontroller inte lett till att barnen fick den undervisning de ska ha enligt läroplanen gav en anställd uttryck för sin frustration och sa: ”Problemet är att den här typen av samfund kan driva skola och det är en politisk fråga.”

Uttalandet ledde till att Oneschool global anmälde uttalandet till Justitieombudsmannen för att de ansåg att det inte var opartiskt. Men egentligen är det som sas självklart. Kontroller kommer aldrig att vara tillräckliga för att garantera att eleverna få den undervisning de har rätt till om det egentliga syftet med en skola är religiös fostran.

ANNONS

Det är därför som skolminister Lotta Edholm (L) måste göra mer än att hänvisa till mer kontroller. Att inte agera är att svika de barn som inte får den utbildning och den religiösa frihet som de har rätt till.

Religiös påverkan, oavsett religiös inriktning, hör inte hemma i skolan. Den svenska marknadsskolan är unik inte bara genom att den tillåter obegränsade vinstuttag från den offentligt finansierade skolan, utan också genom att det offentligas insyn och kontroll över friskolor är svag. Detta gäller inte minst religiösa friskolor.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen införde skärpta regler för konfessionella friskolor som börjar gälla från 2023. Syftet med dessa är att minska risken för våld och diskriminering och att aktörer som inte står bakom demokratiskt styrelseskick får inflytande över våra barns utbildning. Bland annat blir huvudmannen tvungen att anmäla skolans inriktning så att vi framöver ska slippa se religiös påverkan utövas under radarn. Det tydliggörs också att de barn som inte vill delta i konfessionella aktiviteter ska erbjudas annan verksamhet.

Dessa skärpningar kunde vi, trots en högermajoritet i Sveriges riksdag, driva igenom under förra mandatperioden. Men mycket talar för att de här regelskärpningarna inte kommer att räcka. Vi socialdemokrater vill därför förbjuda religiösa skolor helt och hållet, med respekt och hänsyn taget för nationella minoriteters rättigheter.

ANNONS

Den socialdemokratiska regeringen tog innan den avgick också fram ett färdigt förslag om att förbjuda nyetablering av religiösa friskolor, vilket Liberalerna då stödde. Det förslaget ligger nu färdigt att lägga fram för den nya utbildningsministern Lotta Edholm.

Men den nya regeringen vill inte lägga fram ett sådant förslag. Det gör att den religiösa påverkan på elever runt om i skolor i Sverige kommer fortsätta. Det är ett stort svek mot dessa elever att regeringen väljer att inte agera.

Åsa Westlund (S)

utbildningspolitisk talesperson Socialdemokraterna

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande i Hylte

ANNONS