”Dagens HSR-tåg runt om i världen har egna spår in till storstädernas centrala stationer vilket ger mer plats för regionala tåg och pendeltåg.”
”Dagens HSR-tåg runt om i världen har egna spår in till storstädernas centrala stationer vilket ger mer plats för regionala tåg och pendeltåg.” Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Regeringen måste åtgärda problemen med Trafikverket och järnvägen

Trafikverkets nya stambanor måste stoppas. Skälet är att projektet spårat ur och inte längre har med ”High Speed Rail” att göra. Det skriver trafikjournalisten Jan Du Rietz.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

EU:s ”Europaåret för järnvägen 2021” skall visa hur viktig den är för EU, dess ekonomi och klimatet. Ytterligare storsatsning på höghastighetsbanor planeras men i Sverige har frågan lett till mycket politisk splittring.

Skanska vill ändra på detta och har lanserat ett billigare koncept för byggande av höghastighetsbanor på bro som väckt intresse hos alla partier. Nya banor för mycket snabba tåg skulle betyda mycket för Halland som kan få halverad restid till bland annat Stockholm.

Splittringen är stor både mellan partierna och inom partierna gällande nya stambanor Stockholm–Göteborg/Malmö. Många politiker vill satsa på elflyg och självkörande elbilar i stället trots att klimatkrisen kräver omedelbara åtgärder – inte många års utveckling av till exempel elflyg. Men Trafikverkets nya stambanor måste stoppas – dock inte på grund av elflyg och elbilar – skälet är att projektet spårat ur och inte längre har med HSR (High Speed Rail) att göra.

ANNONS

Ett riktigt HSR-projekt kan med dagens teknik ge restider på runt 1,5 timme Stockholm–Göteborg och 2 timmar Stockholm–Köpenhamn/Malmö för de snabbaste tågen.

HSR-tåg med många stopp på vägen och som också kör ut på de gamla banorna och täcker hela södra Sverige i stil med HSR-system i andra länder kompletterar. Det skulle innebära ovanligt kraftig regionförstoring med åtföljande ekonomisk utveckling och tillväxt i alla regioner som får trafik med HSR-tåg.

HSR-tåg med dagens prestanda på 350–400 km/tim kan köra på HSR-banan från Stockholm för att sedan i Värnamo ta upprustad elektrifierad HNJ-bana via Hyltebruk ner till Halmstad. Det skulle ta två–tre timmar från centrala Stockholm till Halmstad. Då får man också en storregion med Halland, Gnosjö-regionen samt Jönköping/Växjö-regionerna och allt ger ekonomisk utveckling och tillväxt.

Dagens HSR-tåg runt om i världen har egna spår in till storstädernas centrala stationer vilket ger mer plats för regionala tåg och pendeltåg. Att bara bygga nya stambanor Järna–Mölndal/Lund ger ökad trängsel in mot Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett statligt/privat konsortium kan bygga riktiga HSR-brobanor på sex–nio år klimatsmart och utan skattemedel och sedan driva HSR-trafik för alla kategorier resenärer.

Men läget för den svenska järnvägen är svårt och Trafikverkets inriktningsplanering till regeringen visar på eftersatt underhåll för järnvägen på 43 miljarder kronor. Detta är tecken på hur grovt regering efter regering oberoende av partifärg vanskött järnvägen. Frågan är hur Sverige skall ha råd att både återuppbygga ett fungerande järnvägssystem och vidareutveckla järnvägen med HSR-banor.

ANNONS

Ett allvarligt problem är att Trafikverket, en Pentagonkoloss med sovjetisk planhushållningsbyråkrati, hårt kritiserad av Riksrevisionen för dåligt skött verksamhet och ekonomi, tillåts sabotera klimatet, järnvägen och HSR-projektet. Ett projekt som måste stoppas och få en omstart med ny projektorganisation utanför verket och utan skattefinansiering.

Statliga anslag måste gå till att få dagens järnväg att fungera i hela landet. Det gäller inte minst alla nedläggningshotade banor som i stället måste rustas upp och elektrifieras. HNJ-banan är ett talande exempel på detta. Den akuta klimatkrisen väntar inte och järnvägen kan omedelbart bidra till sänkning av koldioxidutsläppen, trots Trafikverkets påstående om motsatsen.

En granskning visar att verket bluffar. Regeringen måste uppenbarligen hugga tag i de båda akuta problemen med Trafikverket och järnvägen.

Jan Du Rietz

undersökande journalist på trafikområdet, författare till ”trafikpolitik” i NE och boken ”Den totala URSPÅRNINGEN, en studie i tågnedläggningar och demokrati”

ANNONS