”Osbecksgymnasiet levererar gymnasieutbildning av hög kvalitet och har en hög attraktivitet.”
”Osbecksgymnasiet levererar gymnasieutbildning av hög kvalitet och har en hög attraktivitet.” Bild: Kenny Hjälte

Osbecksgymnasiet är inte nedläggningshotat

Även om allt som står i artikeln är sant så målar den samlat en bild som vi inte upplever överensstämmer med verkligheten. Osbecksgymnasiet är inte nedläggningshotat. Det skriver Ove Bengtsson (C) och Andreas Meimermondt.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

I lördagens Hallandsposten finns en artikel skriven utifrån kultur- och utvecklingsnämndens antagna lokalbehovsplan som kommenterar Osbecksgymnasiets framtid.

Lokalbehovsplanen är omfattande, detaljerad och ambitiös i en ambition att måla upp de ställningstaganden som Laholms kommun har framför sig för att kunna diskutera vårt behov av att i närtid och framtid investera i våra lokaler.

Osbecksgymnasiet levererar gymnasieutbildning av hög kvalitet och har en hög attraktivitet. Examensgraden, meritpoängen och elevernas nöjdhet med skolan står sig alla väl eller mycket väl i jämförelse med andra skolor såväl i närområdet som i nationella jämförelser.

I lokalbehovsplanen presenteras också ett stort antal åtgärder som bör vidtas för att Campus Laholms arbetsmiljö skall förbättras ytterligare, attraktiviteten i lokalerna skall öka och för att förbereda Campus för att över tid ha lika många elever som det har i dag. För Campus Laholm är i dag trångbott.

ANNONS

Det som inte står i artikeln, men är tydligt i lokalbehovsplanen, är också att andra elevgrupper, utifrån befolkningsprognosen, kommer att minska vilket gör att antalet personer som visats på Campus Laholm inte kommer öka utan minska eller bibehållas. Tillsammans med lokaloptimeringsinsatserna är det vår övertygelse att det kommer att ge de bästa förutsättningarna för långsiktig attraktivitet.

Även om allt som står i artikeln är sant så målar den samlat en bild som vi inte upplever överensstämmer med verkligheten. Osbecksgymnasiet är inte nedläggningshotat.

Det är sant att om inte en tillräckligt stor andel elever under kommande år, baserat på framtida befolkningsprognoser 55–60 procent, söker vårt eget gymnasium så måste vi som kommun behöva ta ställning till om Osbeck skall ändra inriktning.

Det kan betyda nya program, nya profiler, nya lokaler, ett samarbete med Båstad eller en lång rad andra möjliga vägar framåt.

Men det är en framtida fråga, ett beslut baserat på många faktorer och inte en fråga som bara baseras på hur många elever som söker Osbecksgymnasiet under 2021.

Ove Bengtsson (C)

ordförande kultur- och utvecklingsnämnden

Andreas Meimermondt

verksamhetschef kultur- och utvecklingsverksamheterna

ANNONS