”Ett beviljat medlemskap för Sverige och Finland kommer att innebära möjligheter för Nato att placera militära enheter cirka 15 mil från Rysslands näst största stad S:t Petersburg.”
”Ett beviljat medlemskap för Sverige och Finland kommer att innebära möjligheter för Nato att placera militära enheter cirka 15 mil från Rysslands näst största stad S:t Petersburg.” Bild: Olivier Matthys

Om Ryssland anfaller Ukraina bör Sverige söka Natomedlemskap

Att Sverige inte har sökt medlemskap i Nato har varit en klok politik som jag har stått bakom. Men jag börjar nu vackla en hel del i denna doktrin. Det skriver den tidigare inrikesministern Jörgen Andersson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Sveriges säkerhetspolitik har grundats på alliansfrihet. Syftet med detta har varit att det tjänat oss väl och att det bidragit till stabilitet i Norden och i Östersjöregionen. Därför har Sverige inte sökt medlemskap i Nato. Det har varit en klok politik som jag stått bakom.

Men jag börjar nu att vackla en hel del i denna doktrin. Anledningen är Rysslands agerande med hot om krig mot Ukraina. Putin agerar nu för att återupprätta Sovjetunionen och skyller på väst att Sovjet upplöstes. Men även här far han också med lögn. Upplösningen gjorde man på egen hand.

Boris Jeltsin och hans gäng (som Putin tillhörde) såg vad utvecklingen var på väg och då övergav man Gorbatjov. Jeltsin var ordförande i Ryska rådsrepubliken, en av de 15 republiker som utgjorde Sovjetunionen. För att bli herre på täppan såg han en möjlighet att bli president för Ryssland och då bestämde han sig för att medverka och driva upplösningen av unionen.

ANNONS

Detta var ett pris han var villig att betala för att bli president i Ryssland. Genom att sedan dela ut tillgångar till oligarker, som blev superrika, var det ett tack för hjälpen. Genom detta skapade han ett superkapitalistiskt system, vilket medförde de största klyftorna sedan tsar-tiden.

Nu kräver Ryssland en revansch för detta och hotar länder som inte följer den ryska synen på säkerhet och hotar hela den Europeiska säkerhetsordningen. En diplomatisk offensiv har nu inletts för att rädda freden.

Faktum är att Putins agerande fått motsatt effekt. Enigheten i EU och Nato samt samarbetet med USA har stärkts på ett sätt som måste betraktas som en misskalkyl från den ryska ledningen.

Jag tror inte längre vi kan upprätthålla vår säkerhetspolitik i detta läge, utan vi måste bli mer aktiva.

För min del anser jag att vi bör ändra oss i tre steg.

Ett: Regeringen bör gå riksdagen till mötes och besluta om en Nato-option. Fördelen med detta är följande.

• Vi får en mycket bred enighet om Sveriges säkerhetspolitik.

• Vi markerar vår självständighet att fatta våra egna beslut.

• Vi kommer på samma nivå som Finland.

Två: Fördjupa försvarssamarbetet med Finland genom att bilda ett försvarsförbund.

Tre: Kom överens med Finland om följande: Att om Ryssland invaderar Ukraina kommer Sverige och Finland i samma stund ansöka om medlemskap i Nato.

ANNONS

Detta kommer att höja priset ytterligare för en invasion av Ukraina. Ett beviljat medlemskap för Sverige och Finland kommer att innebära möjligheter för Nato att placera militära enheter cirka 15 mil från Rysslands näst största stad S:t Petersburg.

Men låt oss hoppas att diplomatin lyckas och att freden vinner för alla våra barn och barnbarn i Europa.

Jörgen Andersson

före detta inrikesminister (S)

ANNONS