”En modell med fri hyressättning i nybyggnation, där hyran efter en inledande period följer en tariff, skulle således i de flesta fall ge lägre hyror än med dagens så kallade presumtionshyror.”
”En modell med fri hyressättning i nybyggnation, där hyran efter en inledande period följer en tariff, skulle således i de flesta fall ge lägre hyror än med dagens så kallade presumtionshyror.” Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Mer byggande med en friare hyressättning

Med ett scenario som är gripet ur luften skapar Hyresgästföreningen en ogrundad oro hos sina medlemmar. Det skriver den halländska riksdagsledamoten Ola Johansson (C).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

I Halmstad är den genomsnittliga kötiden till en hyresrätt 8,9 år och sedan 2015 har den ökat med hela 20 procent. Liknande situation råder i flera länshuvudstäder och Halmstad är inte värst. Det måste till nya grepp för att fler hyresrätter ska byggas och bostadsköerna kortas.

När förslaget att införa fri hyressättning i nyproduktion genomförs, ges byggföretag, privata fastighetsägare och HFAB större möjlighet att förutse hyran, medan hyresgästerna erbjuds ett urval med större variation av lägen, standard och hyresnivåer.

Kötiderna för Halmstads del framgår av en rapport som tagits fram på uppdrag av Hyresgästföreningen. Liknande rapporter finns för åtta andra städer och syftet med dem är att beskriva ett scenario med stora hyreshöjningar.

ANNONS

För Halmstads del är genomsnittet hela 19 procent! Man försöker också leda i bevis att fri hyressättning i nyproduktion skulle spilla över och påverka nivåerna i det befintliga beståndet. Ingenting kan vara mer felaktigt än att sådana hyreshöjningar lurar runt hörnet.

Men med rapporterna som grund kan man också dra slutsatsen att nya bostäder kan få lägre hyra i Halmstad än vad de får i dag när Hyresgästföreningen har förhandlat dem.

I dag kostar det 1 701 kronor i genomsnitt per kvadratmeter att bo i en nyproducerad lägenhet i Halmstad, jämfört med 1 174 i hela beståndet. Det vill säga 45 procents skillnad mellan nytt och gammalt. När detta jämförs med vad hyresgästföreningen beskriver som en 19 procent högre marknadshyra kan man dra slutsatsen att man med den modell att sätta hyror som vi förespråkar, skulle få halverade nyproduktionshyror.

En modell med fri hyressättning i nybyggnation, där hyran efter en inledande period följer en tariff, skulle således i de flesta fall ge lägre hyror än med dagens så kallade presumtionshyror. Dessa är enligt min mening orimligt höga eftersom de baserats på byggkostnaden och en kalkylerad vinst, för att efter 15 år anpassas till lägre hyror i Halmstads övriga bestånd.

ANNONS

Givetvis krävs det åtgärder, inte minst från Halmstads sida med att planera mark för bostäder. Men annat som utreds i syfte att förenkla och snabba på byggandet kommer också ge resultat. Sammantaget ger regelförenklingar i kombination med fri hyressättning helt andra förutsättningar att bygga mera och åstadkomma en effektivare bostadsmarknad, med kortare bostadsköer.

Hyresgästföreningen vill med sin rapport sätta bilden av att Halmstadborna kommer drabbas av 19-procentiga hyresökningar och ett minskat konsumtionsutrymme med 5 procent. Det stämmer inte!

Med ett scenario som är gripet ur luften skapar de en ogrundad oro hos sina medlemmar. I själva verket är det deras egen maktställning som naggas i kanten. Enbart förhandlingsavgiften på 12 kronor per lägenhet och månad inbringar 200 miljoner kronor per år åt Hyresgästföreningen att arvodera styrelseledamöter med och köpa konsultrapporter för.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot, Halland

ANNONS