"Tack alla som varit inblandade i dessa evenemang – ni har på ett proffsigt och underhållande sätt levandegjort vår spännande och intressanta historia!" Från skådespelet "Kungamötet på Halmstad slott 1619".
"Tack alla som varit inblandade i dessa evenemang – ni har på ett proffsigt och underhållande sätt levandegjort vår spännande och intressanta historia!" Från skådespelet "Kungamötet på Halmstad slott 1619". Bild: Johan Persson

Lyft fram Hallands danska rötter

Tyvärr har många hallänningar svaga kunskaper om den danska tiden och det vore därför önskvärt att höja kunskapsnivån. Det skriver centerpartisten Petra Eriksson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Tack för en bra debattartikel Lars Grimbeck! (HP 20/7). Jag håller fullständigt med dig och tycker också att vi i olika sammanhang borde lyfta fram Hallands danska historia mer. Du nämner marknadsföringen av Halland som ett exempel – jättebra, jag kan se stora fördelar med detta. Själv har jag funderat på hur undervisningen om den danska tiden äger rum i våra skolor.

I skolan, vanligtvis i årskurs 3–5, lär man sig om sin hembygd och dess historia. Tyvärr läser många halländska skolor i dag nästan uteslutande om Sveriges historia och eleverna får ofta ingen eller bara knapphändig undervisning om sitt danska arv.

ANNONS

Fram till mitten av 1600-talet, med några korta undantag, tillhörde Halland Danmark och än i dag finns flertalet föremål, platser och byggnader som vittnar om detta. Tyvärr har många hallänningar svaga kunskaper om den danska tiden och det vore därför önskvärt att höja kunskapsnivån. Frågan är dock hur gör man detta på enklaste sätt?

Som politiskt aktiv i Centerpartiet tog jag i våras upp frågan med mitt parti. I en motion föreslog jag att Region Halland borde ta fram ett tillgängligt och lättläst undervisningsmaterial om den danska tiden, förslagsvis en hemsida.

Hemsidan skulle kunna innehålla faktatexter, litteraturtips, kartor, bilder, länkar till webbsidor, diskussionsfrågor samt tips på museer, platser och byggnader i Halland med dansk anknytning. Rätt utformad och med ett enkelt språk kan ett sådant studiematerial vara till nytta för exempelvis skolklasser, SFI-grupper, studiecirklar men även för en historieintresserad allmänhet.

Motionen fick bifall på Centerpartiet i Hallands årsstämma och det bestämdes att partiets regiongrupp ska driva frågan vidare inom Region Halland. Förhoppningsvis kommer, när frågan väl behandlas, även andra partier se fördelarna med ett lättläst och lättillgängligt informationsmaterial om Hallands danska historia.

Jag har liksom Lars Grimbeck med glädje följt 400-årsjubileet då man under 2018 och 2019 på olika sätt uppmärksammat flera historiska händelser. Bland annat har man kunnat lära sig mer om Varbergs fästning som färdigställdes 1618 samt kungamötet mellan Kristian IV av Danmark och Gustav II Adolf av Sverige på Halmstad slott år 1619.

ANNONS

Tack alla som varit inblandade i dessa evenemang – ni har på ett proffsigt och underhållande sätt levandegjort vår spännande och intressanta historia!

Precis som Lars Grimbeck skriver finns emellertid en risk att intresset avtar när festyran snart lägger sig. Låt inte detta hända utan alla måste vi på olika sätt lyfta fram Hallands danska historia under lång tid framöver!

Historia är viktigt – om man inte vet varifrån man kommer har man ofta svårt att förstå varför världen ser ut som den gör i dag. Jag avslutar med ett kinesiskt ordspråk som tål att tänkas på: Att glömma sina förfäder är som att vara en bok utan upphovsman eller ett träd utan rötter.

Petra Eriksson (C)

historiker och konstvetare

Svar till Lars Grimbeck, ”Utnyttja vår danska historia i marknadsföringen av länet”, den 20/7.

LÄS MER:Utnyttja vår danska historia i marknadsföringen av länet

LÄS MER:"Vi behöver locka in danska besökare till Halmstads centrum"

ANNONS