"Skolinspektionen avråder skolor från att införa drogtester. Testen måste göras frivilligt, och det går inte att säkerställa.”
"Skolinspektionen avråder skolor från att införa drogtester. Testen måste göras frivilligt, och det går inte att säkerställa.” Bild: Fredrik Persson

Halmstad måste skrota sin nya policy

Drogtesterna i skolan ska vara frivilliga. Ett test är inte frivilligt när man automatiskt misstänkliggörs om man inte tar det. Det skriver Carl-Johan Bonde från LUF Halland och Angeline Eriksson från CUF Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

Halmstads gymnasieskolor har nyligen tagit fram en ny drogpolicy. Den är menad att minska drogbruket, men är själva verket ett signalpolitiks stolpskott som bara kommer öka stigmatiseringen i samhället. När politikerna ska fatta beslut om policyn måste de ta sitt ansvar och skrota drogtesterna.

Den svenska strategin när det kommer till droger är byggd på att slå missbrukare med en pinne tills de slutar ta droger, vilket har lett till att Sverige har den näst högsta narkotikadödligheten i EU. Att testa människor och peka ut dem som brukare kommer bara fortsätta denna trend och stämpla de individer som redan är utsatta och göra att de drivs från samhället.

ANNONS

Drogtesterna i skolan ska vara frivilliga. Ett test är inte frivilligt när man automatiskt misstänkliggörs om man inte tar det. Det här med “oskyldig till motsatsen bevisats”?

Varje individ har rätt till frihet och integritet, detta inkluderar Halmstads elever. Att utsätta alla för samma misstanke, utan att de ens har gjort något är oerhört integritetskränkande.

Det är inte så lätt att bara säga ”nej tack”. Eleven är i en beroendeställning till skolan. Det går inte att begära att en elev ska våga stå upp för sin rätt att säga nej. Särskilt när allt annat än ett ja innebär att man blir misstänkt. Vi lär eleverna att de inte har någon egen röst. De har ingenting att säga till om.

De som förespråkar detta vill säkert väl och det är en rätt naturlig tankegång; om det finns något vi inte gillar, förbjud det så försvinner det. Tyvärr funkar inte den verkliga världen så. De länder med de hårdaste lagarna, tuffaste drogpatrullerna och testerna, där dör också flest människor.

Skolinspektionen avråder skolor från att införa drogtester. Testen måste göras frivilligt, och det går inte att säkerställa. Vissa skolor som infört drogtester har ställt motkrav på eleverna där de till exempel inte få göra praktik om de inte gör testet. Därmed är det inte längre frivilligt. Vi måste ta elevers rätt till okränkbarhet på allvar.

ANNONS

Det finns väldigt lite forskning på ämnet och vad det får för effekter. Och vi behöver inte mer moral och tyckande i frågan kring droger. Vi behöver beslut som är tagna baserat på vad forskning säger. Björn Johnson är professor i socialt arbete och har forskat om drogprevention i skolor. Han säger till SVT att det är problematiskt att införa en metod som man inte vet om den fungerar.

Vi kan inte fortsätta med tuffa tag och hårda ord som leder till människors död. Det är dags för de åtgärder som faktiskt funkar. Det är dags att se missbrukare för vad de är; människor. Människor som är i behov av hjälp, inte signalpolitik.

Den 31 augusti när utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska fatta beslut om drogpolicyn måste Halmstads politiker ta sitt ansvar och sätta människors liv före den nya policyn och skrota drogtesterna.

Carl-Johan Bonde

distriktsordförande LUF Halland

Angeline Eriksson

distriktsordförande CUF Halland

ANNONS