"Professionalismen och kvaliteten i julshowen, den årliga dansföreställningen och tillfälliga uppsättningar som Les Miserables är efterlängtade kulturella inslag för många Halmstadbor."
"Professionalismen och kvaliteten i julshowen, den årliga dansföreställningen och tillfälliga uppsättningar som Les Miserables är efterlängtade kulturella inslag för många Halmstadbor." Bild: Roger Larsson

Halmstad har råd att satsa på Kulturskolan

I en av Sveriges rikaste kommuner med en budget på nästan sex miljarder kronor har vi råd att satsa på barns och ungas fritid. Det skriver vänsterpartisterna Tanja Bengtsson och Daniel Nilsson Brodén med anledning av föreslagna nedskärningar i Kulturskolan i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

”Oavsett uppväxtvillkor, kön eller var man bor ska alla barn och unga har rätt till en jämlik skola och en meningsfull fritid.” Det har Halmstads samtliga politiska partier enats om i en övergripande och långsiktig strategisk plan för kommunen. Trots att alla barn ska ha rätt till en meningsfull fritid föreslås nu att 1,2 miljoner kronor sparas i Kulturskolan.

Detta görs i en tid då köerna till Kulturskolan är större än på länge till följd av befolkningsökningen och ett växande intresse. I augusti var det 680 köande barn som inte fått plats i Kulturskolans verksamhet. 680 barn som längtar efter att få uttrycka sig genom en estetisk uttrycksform. Kanske är en av dem nästa Rickard Söderberg. Nu riskerar köerna att växa ytterligare. I en tid då kommunen växer behöver Kulturskolan mer resurser, inte mindre.

ANNONS

I nedskärningsförslaget ingår tanken på att höja avgifterna till Kulturskolan. En höjning skulle göra att Halmstad går från att ha medelavgifter till att ligga högt jämfört med andra kommuner. Med avgiftshöjningar drabbas barn till låginkomsttagare kraftigt, och vi vet att klyftorna i samhället ökar till följd av den högerpolitik som nu bedrivs, både kommunalt, regionalt och nationellt.

Vänsterpartiet vill något annat. När Socialdemokraterna tar bort värnskatten för de rika vill Vänsterpartiet kraftigt öka resurserna till välfärden. När Alliansen inte ser något problem med att höja avgifter, vet vi att arbetarungarna drabbas först.

”Varför ska kommunen alltid betala för barnens fritid?”, är frågan som ställs från högern i mötesrummen. För oss är svaret självklart: Möjligheten att utbildas i Kulturskolan ska inte vara beroende av om dina vårdnadshavare har en stor eller liten plånbok. I stället ska intresset vara avgörande.

Vi vet att estetiska uttrycksformer har ett egenvärde i sig, men även att de förstärker lärandet i skolan. Vi vet att det professionella kulturlivet är helt beroende av en bra kulturskola. Vi vet att kultur spelar roll och sprider glädje.

Stoltheten i att ha deltagit i en dansuppvisning, konstutställning, teateruppsättning eller konsert inför sin familj för första gången är oslagbar. Professionalismen och kvaliteten i julshowen, den årliga dansföreställningen och tillfälliga uppsättningar som Les Miserables är efterlängtade kulturella inslag för många Halmstadbor.

ANNONS

I en av Sveriges rikaste kommuner med en budget på nästan sex miljarder kronor har vi råd att satsa på barns och ungas fritid. Även i år väntas vi gå med miljontals kronor i överskott. Vi har råd att satsa på Kulturskolan. Det vore dumsnålt att låta bli.

När Vänsterpartiet i en strategisk plan skriver under på att alla barn och unga, oavsett uppväxtvillkor, ska ha rätt till en meningsfull fritid menar vi det. För oss är det inga tomma ord. Vi hoppas att även Alliansen menar allvar.

Tania Bengtsson (V)

gruppledare

Daniel Nilsson Brodén (V)

ledamot i barn- och ungdomsnämnden

ANNONS