"Han har ägnat 26 år åt OK och Preem, trots att han under alla dessa år måste ha varit medveten om oljeindustrins katastrofala konsekvenser för miljö och klimat."
"Han har ägnat 26 år åt OK och Preem, trots att han under alla dessa år måste ha varit medveten om oljeindustrins katastrofala konsekvenser för miljö och klimat." Bild: Thomas Johansson/TT

Fossil industri ska avvecklas – inte byggas ut

På tisdag börjar mark- och miljööverdomstolen förhandlingar om utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Jag kommer att vara där med plakat för att säga nej. Häng med! Det skriver miljödebattören Palle Nielsen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

I Sverige har vi unika rättigheter att säga ifrån när någonting är fel. Nu måste vi använda de rättigheterna. Som miljöprofessorn Johan Rockström sa i radions "Vinter i P1": "Klimatet har alltid varierat, men inom ett spann om minus 4 grader och plus 2 grader. Vi ligger på plus 1,1 grader nu, och det stiger fortare än någonsin tidigare" (SR 1/1-20).

Det skrämmande är att uppvärmningen som naturligt borde ta 6 000 år, nu sker på ett år. Eller 16,5 års uppvärmning på ett enda dygn. Det är ofattbara siffror som vi måste ta in.

Får vi inte ner utsläppen ser det enligt FN:s klimatpanel IPCC ut så här:

ANNONS

En temperaturökning på mellan 1,5 och 2 grader leder till globala misskördar 2025-2035.

En temperaturökning på 3 grader leder till att stora ekosystem dör ut inom 50 år.

Vi är inte där än, och vi vill inte dit. Det handlar om skeenden inom en överskådlig framtid som riskerar bli början på en ännu dystrare utveckling. Det kan kännas hopplöst.

Men att engagera sig i kampen för en fossilfri värld med mindre konsumtion och mer tid för varandra skapar framtidshopp. En framtid där vi arbetar mindre, vårdar varandra och naturen mer och stressar mindre.

Vad vi behöver är ett cirkulärt system där återbruk och respekt för naturen står i centrum. Välfärd och status måste mätas i hur vi mår, inte i hur mycket pengar vi har. Det finns mycket att vara tacksam för, att tro på. Det finns fortfarande hopp om en framtid att skapa tillsammans.

Men just nu är vårt klimat, så som vi känner det hotat av förbränning av fossil energi. Därför måste vi se till att oljebolag som Preem för alltid förknippas med utrotning av arter, döda korallrev, miljöförstöring och klimatkris.

Men först måste vi få stopp på dem.

Preem som ägs av miljardären Mohammed Hussein Al-Amoudi vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil. Med löften om att deras fossila tjockolja är bäst för klimatet går de på charmoffensiv i media. Men sanningen är att ingen som ägnar sig åt fossil energi är bra för klimatet.

ANNONS

Om Al-Amoudi varit en vän av miljö- och klimatfrågor hade han valt en annan bransch. Han har ägnat 26 år åt OK och Preem, trots att han under alla dessa år måste ha varit medveten om oljeindustrins katastrofala konsekvenser för miljö och klimat.

13 738 000 000 liter råolja hamnar varje dag på 700 oljeraffinaderier runt om i världen, trots alla varningar. Fossil industri ska avvecklas, inte byggas ut. Chansen att rädda naturen minskar för varje dag, därför måste vi organisera oss och protestera.

Den 10 mars börjar mark- och miljööverdomstolen förhandlingar om utbyggnaden av Preemraff i Lysekil. Jag kommer att vara där med plakat för att säga nej. Häng med!

Vår demokrati, yttrandefrihet, tryckfrihet och välfärd placerar oss bland de länder i världen där medborgarna har bäst möjlighet att bedriva politisk påverkan. Om inte vi kan stoppa fossilindustrin här, vem ska då klara det? Vår kamp behövs för att ingjuta mod i resten av världen. Vi har allt att vinna.

Och vi vet vad vi måste undvika.

Palle Nielsen

miljödebattör, Knäred

ANNONS