"Antydningar om att de sänkta utsläppen och den minskade energiförbrukningen till följd av covid-19 är goda nyheter för klimatet sätter likhetstecken mellan utsläppsminskningar och ekonomisk kris."
"Antydningar om att de sänkta utsläppen och den minskade energiförbrukningen till följd av covid-19 är goda nyheter för klimatet sätter likhetstecken mellan utsläppsminskningar och ekonomisk kris." Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Fem budord för klimatkommunikation under pandemin

För att i dessa tider gynna klimatet, bör miljörörelsen, och andra som kommunicerar runt klimatfrågan tänka på fem budskap, som här presenteras av Mette Kahlin McVeigh och Ruben Henriksson från tankesmedjan Fores.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Det krävs eftertänksamhet när man kommunicerar om coronas effekter på klimatet. Att utsläppen går ner just nu är inget att fira. Få kommer övertygas om vikten av att rädda klimatet med argument som baseras på att mänskligheten måste få det sämre.

Detta är inte heller ett korrekt antagande. Frikoppling, det vill säga att utsläppen sjunker samtidigt som vi har tillväxt, har faktiskt skett i Sverige, och många andra länder därtill.

Den enda realistiska vägen till ett samhälle med nettonollutsläpp är att vi ställer om till klimatsmart produktion genom mer innovation och cirkulär ekonomi så att samhället rör sig framåt, inte bakåt, och utsläppen kan sänkas helt till nettonoll. De enda samhällen som hittills lyckats med frikoppling är moderna samhällen. Vi behöver alltså ett nettonoll samhälle, inte ett kraschat samhället.

ANNONS

Klimatpolitik är komplext och bör både behandlas och kommuniceras som det. Medan vi inväntar svaret på vad corona egentligen kommer betyda för klimatet, bör vi i stället tänka på hur vi pratar om klimatet så att denna viktiga fråga höjs på ett värdigt sätt och också tas på allvar i detta läge. För att göra det på bästa sätt, och för att i längden gynna klimatet, bör miljörörelsen, och andra som kommunicerar runt klimatfrågan tänka på dessa fem budskap:

• Förminska inte coronakrisen. Covid-19 är först och främst en mänsklig tragedi och ska beskrivas som en sådan. Akuta åtgärder för att stoppa spridning och hjälpa människor i kris är av yttersta vikt. Klimatförändringarna är en annan stor, men förutsägbar risk. Att beskriva klimatförändringar och luftföroreningar som ett större hot genom att jämföra antalet dödsfall de kan komma att orsaka är respektlöst och bör undvikas.

• Ställ inte coronapandemin och klimatkrisen mot varandra. Coronaviruset är inte en lösning på klimatförändringarna. Det finns ingen anledning att fira den kortsiktiga minskningen av koldioxidutsläpp och luftföroreningar som virusutbrottet orsakar. Antydningar om att de sänkta utsläppen och den minskade energiförbrukningen till följd av covid-19 är goda nyheter för klimatet sätter likhetstecken mellan utsläppsminskningar och ekonomisk kris. Ett nettonoll-samhälle är inte ett samhälle i kris.

ANNONS

• Peka på rätt väg att gå. Efterfråga stimulansåtgärder som ger förutsättningar för en mer motståndskraftig och hållbar ekonomi och som ger långsiktiga ekonomiska fördelar.

• Synliggör det covid-19 visar. Covid-19 visar på vikten av tidiga insatser och att regeringar både bör och kan vidta enorma åtgärder för att skydda sina medborgare. Responsen på virusutbrottet visar att regeringar kan vara handlingskraftiga när hotet tas på allvar.

Var uppmärksam på riskerna i krisen och kriskommunikationen. Varna för att stimulansåtgärder som låser in samhället i koldioxidintensiv industri kommer orsaka en annan kris genom att förvärra luftföroreningar och klimatförändringar.

Covid-19 är en katastrof som pågår nu. Klimatförändringar kommer att vara den katastrof som definierar de yngre generationernas liv. Låt oss inte förringa eller förvärra någon av dessa katastrofer.

Mette Kahlin McVeigh

chef, Klimatprogrammet, tankesmedjan Fores

Ruben Henriksson

assisterande chef, Klimatprogrammet, tankesmedjan Fores

ANNONS