"Vi behöver villkor som bidrar till att attrahera akademiker till kommuner och regioner. Villkor som bidrar till att akademiker väljer att stanna kvar och utveckla välfärdens verksamhet."
"Vi behöver villkor som bidrar till att attrahera akademiker till kommuner och regioner. Villkor som bidrar till att akademiker väljer att stanna kvar och utveckla välfärdens verksamhet." Bild: Stefan Bennhage

Det behövs stora investeringar i välfärden

Under den kommande avtalsperioden vill vi se ett kraftigt kompetensförsörjningslyft med strukturlöneförändringar, lokala kompetensförsörjningsplaner på kort och lång sikt. Det skriver tre företrädare från Akademikerförbundet SSR.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Avtalsrörelsen 2020 är igång och kampen om akademiker i välfärdssektorn kommer att bli stenhård. Nu krävs att parterna gemensamt satsar på kompetensförsörjningen. Alla kommuner och regioner, även Halland behöver ta fram en långsiktig strategi för att kunna trygga medborgarnas rätt till välfärdstjänster.

Nu går Sverige in i en stor avtalsrörelse. Ungefär 500 av arbetsmarknadens 670 avtal ska omförhandlas under 2020. Akademikerförbundet SSR som organiserar akademiker med en samhällsvetenskaplig inriktning över hela arbetsmarknaden ser ett enormt kompetensförsörjningsbehov av akademiker. Inte minst när de gäller de grupper vi organiserar, socialsekreterare, biståndsbedömare, personal- och HR-specialister, samt samhällsplanerare och utredare

ANNONS

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppger att de behöver rekrytera över 500 000 medarbetare de närmaste åren. Många av dessa kommer vara akademiker. Årligen utexamineras ungefär 80 000 akademiker. Även om SKR skulle anställa alla så täcker det ändå inte behovet av akademisk kompetens.

Kompetensbristen, svårigheten att hitta rätt kompetens och den pressande arbetssituationen har bidragit till att ingångslönerna för nyexaminerade har gått upp. Men vidareutbildade och erfarna akademiker har inte hängt med i löneutvecklingen. Många gånger skiljer det bara några tusenlappar i lön mellan en ny akademiker och en med 10-15 års erfarenhet att professionellt arbete. Erfarenhet lönar sig dåligt, med andra ord.

Hallands län måste börja rusta sig för kampen om kompetensen.

Därför ställer Akademikerförbundet SSR följande krav:

• Vi vill se en partsgemensam satsning på kompetensförsörjningen och bättre möjligheter till lönekarriär. Det kräver en ökad lönespridning. För särskilt yrkesskicklig ska det vara möjligt att fördubbla sin lön under yrkeslivet.

• Avlasta chefer och akademiker med administrativt stöd och värdera specialisttjänster högre. Akademiker ska inte förlora tusentals kronor i lön varje månad på att arbeta med de svåra och viktiga akademikerarbeten inom kommuner och regioner.

• Vi behöver investera i välfärden så vi inte får ett samhälle som slits isär. Här måste regeringen inse allvaret.

ANNONS

Under den kommande avtalsperioden vill vi se ett kraftigt kompetensförsörjningslyft innehållande strukturlöneförändringar och lokala kompetensförsörjningsplaner på kort och lång sikt.

Vi behöver villkor som bidrar till att attrahera akademiker till kommuner och regioner. Villkor som bidrar till att akademiker väljer att stanna kvar och utveckla välfärdens verksamhet. Det behövs stora investeringar i välfärden, som är kunskapsintensiv.

Chris Christensen

styrelseledamot i Akademikerförbundet SSR

Anita Nilsson

ordförande Akademikerförbundet SSR i Halland.

Markus Furuberg

förhandlingschef, Akademikerförbundet SSR

ANNONS