”Till sin hjälp har Alliansen använt Halmstad Rådhus AB, som från början var menat som en samordning av framför allt ekonomin, men som genom ägardialogerna numera tenderar att detaljstyra bolagen.”
”Till sin hjälp har Alliansen använt Halmstad Rådhus AB, som från början var menat som en samordning av framför allt ekonomin, men som genom ägardialogerna numera tenderar att detaljstyra bolagen.” Bild: Roger Larsson

Bolagspolitiken i Halmstad borde synas mer

Våra största bolag har i ett antal år använts som kassakor för att ge bidrag till den kommunala budgeten. Det skriver vänsterpartisterna Tania Bengtsson och Mariann Norell.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

De många artiklarna om våra kommunala bolag och höga chefer i kommunen är angelägna och vi får redovisat ett antal turer där tjänstemän och politiker granskas.

Det finns också politiska aspekter på kommunens bolagspolitik. Vi menar, att det stora problemet är att Alliansen sedan maktövertagandet 2006 förändrat bolagspolitiken och styrningen av bolagen. Den kommunala ekonomin och politiken har gemensamt krävt starkare styrning av bolagen.

Våra största bolag har i ett antal år använts som kassakor för att ge bidrag till den kommunala budgeten. Halmstad City Airport som varken är ekonomiskt eller ekologiskt hållbar, har också den överlevt med hjälp av de andra vinstgivande kommunala bolagen. Den av Alliansregeringen införda så kallade allbo-lagen har gjort det möjligt att mjölka allmännyttiga fastighetsbolag på pengar. För närvarande tas 25 miljoner årligen ut till kommunen från HFAB.

ANNONS

Detta har medfört mindre pengar till bolaget och hyresgäster får vara med och betala den kommunala budgeten till följd av Alliansens politik. Uttag ur de kommunala bolagen påverkar deras budgetar och därmed möjligheter att skapa nytta för Halmstads invånare.

Med en annan kommunal bolagspolitik kan fler bolag skapa mer allmännytta för Halmstadborna och skapa god service, trygghet, låga taxor och medverka till lägre hyresnivåer. Det vi ser är motsatsen där nu också nätbolaget skall kunna mjölkas på pengar. Samma Halmstadbor får betala.

För att få till denna politik har ägardirektiven justerats. Alliansen har också särskilda uppdrag varje år i planeringsdirektiven. Det har handlat om uttag och en allt tydligare detaljstyrning av bolagen, som till exempel hur mycket fastigheter som skall säljas av från HFAB.

Till sin hjälp har Alliansen använt Halmstad Rådhus AB, som från början var menat som en samordning av framför allt ekonomin, men som genom ägardialogerna numera tenderar att detaljstyra bolagen.

Hittills har dessa förändringar försiggått nästan helt utan politisk debatt. I kommunfullmäktige läggs tyvärr sällan någon tid och debatt på bolagspolitiken som brukar klubbas efter budget/planeringsdirektiv. Vänsterpartiet har dock envisats genom åren att lägga andra förslag. Tyvärr utan någon större uppmärksamhet.

Med en annan politik skulle våra stora kommunala bolag kunna vara till ännu större nytta för Halmstads invånare och skapa god service, trygghet, låga taxor och framförallt bygga bostäder med rimliga hyror!

ANNONS

Tania Bengtsson (V)

gruppledare

Mariann Norell (V)

ledamot i kommunfullmäktige

ANNONS