"Att krympa verksamheten samtidigt som befolkningen växer, rimmar mycket illa med målsättningarna och omöjliggör för Kulturskolan att bibehålla samma goda resultat."
"Att krympa verksamheten samtidigt som befolkningen växer, rimmar mycket illa med målsättningarna och omöjliggör för Kulturskolan att bibehålla samma goda resultat." Bild: Henrik Montgomery/TT

Besparing som kan slå hårt på Kulturskolan

En besparing på 5 procent innebär att tre lärartjänster och cirka 400 elevplatser måste bort från Kulturskolan. Det skriver en rad företrädare från kultursektorn i Halmstad, däribland kompositören Tommie Haglund och operasångaren Rickard Söderberg, om de föreslagna besparingarna inom skolan.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Det är med stor oro vi tar del av informationen om de föreslagna besparingarna på Kulturskolan. Barn- och ungdomsförvaltningen (Buf) har i beslutsunderlaget inför budgetförhandlingarna tagit fram olika alternativ. I värsta fall kan enligt uppgift resultatet för Kulturskolans del bli en femprocentig nedskärning.

Kulturskolan kostar i dag kommunen 27 miljoner kronor, Buf:s totala kostnader är cirka 2 miljarder. Köerna till Kulturskolan växer, en naturlig följd av befolkningstillväxten. Kulturskolan tillämpar gruppundervisning för att bereda plats för så många nya elever som möjligt.

Ändå stod i augusti 680 köande barn helt utan plats. Sedan 2017 har Kulturskolan förlorat tre årsverken, besparingar har alltså redan gjorts. Rent administrativt är organisationen hårt slimmad och högeffektiv. Nedskärningar kommer obönhörligen att slå direkt mot kärnverksamheten.

ANNONS

En besparing på 5 procent innebär – såvida inte avgifterna höjs – att tre lärartjänster och cirka 400 elevplatser måste bort, vilket i sin tur krymper intäkterna ytterligare genom färre elevavgifter. Inte nog med detta.

Ett av Kulturskolans signum är den breda och högkvalitativa ensembleverksamheten. Succéföreställningen Les Miserables och den årligen återkommande dansföreställningen är två exempel – listan kunde göras längre – på vilka konstnärliga höjder sådana satsningar kan ge. Minskat elevunderlag och färre lärare skulle leda till att delar av ensembleverksamheten måste avvecklas.

Drygt 97 procent av brukarna är nöjda eller mycket nöjda med Kulturskolan. Verksamhetsmålen fastslår att Halmstad ska vara en av Sveriges främsta kulturkommuner för barn och unga, att alla barn och unga ska ha möjlighet till en meningsfull fritid och att Kulturskolan ska hålla god kvalitet med nöjda brukare.

Alla siffror och mätvärden visar att Kulturskolan är en effektiv, välskött och efterfrågad verksamhet med en mycket hög måluppfyllelse.

Att krympa verksamheten samtidigt som befolkningen växer, rimmar mycket illa med målsättningarna och omöjliggör för Kulturskolan att bibehålla samma goda resultat.

Låt inte Halmstad bli en sämre kulturkommun för barn och unga!

Peter Skoog

ordförande Lärarförbundets fackklubb på Kulturskolan

Patricia Åslin

ANNONS

ordförande föreningen Nova Cantica

Rickard Söderberg

operasångare

Maria Sundelid

ordförande föreningen Cantabile

Selma Sedelius

ordförande Stråkensemblens elev- och föräldraförening

Tommie Haglund

kompositör och ledamot i Hallands Akademi

Christer Lind

ordförande Symphonic Bands föräldraförening

Johan Ehrling

ordförande Konserthusgruppen

ANNONS