Dag återbrukar med (egen) stil

Moderna lösningar och återbrukat material. Med den kombinationen har Dag Gustavsson skapat ett hem för livfullt umgänge och harmoniska stunder på egen hand.

ANNONS
|

Det börjar redan när Dag Gustavsson gläntar på dörren till sitt vita hus utanför Våxtorp. Därinne finns inget strängt och strikt, bara fantasifullhet, materialglädje och kärlek till gamla ting.

Hallgolvet pryds av tegel hämtat från ett uthus och taket är målat i mildaste gult.

– Det är synd att ”ljust och fräscht” fortfarande dominerar så mycket, säger Dag.

– Traditionellt målar man ju tak vita men jag gillar att använda färg. Det behöver inte bli mörkt och murrigt. Men det blir hemtrevligt!

Brädväggarna har Dag tillverkat av spill från en sängbottenfabrik i Våxtorp och betsat i naturliga toner. Hallelementet lämnade han in till en lackeringsfirma för blästring. Sedan fick det ligga ute i regnet tills det nått precis rätt grad av rostangrepp innan det togs in och klarlackades.

ANNONS

– Det är både en ekonomisk fråga och något jag tänker på eftersom jag är intresserad av återvinning och miljö. Dessutom ger det själ åt huset när allt inte är nytt. Jag gillar att gå på loppisar, säger Dag.

Han flyttade tillbaka till sin barndoms Fågelsång för tre och ett halvt år sedan. Då hade han bott i lägenhet i Stockholm i 15 år och samlat på sig både idéer och material utan att kunna förverkliga sin dröm. Efter ett år i hemtrakterna blev huset intill Dags föräldrahem till salu och han såg sin möjlighet att skapa sitt drömhem och samtidigt ta hjälp av sin händige pappa.

Villan är byggd 1934 och renoverades på 1970-talet, så det fanns en del att ta tag i. Det Dag hade klarast bild av när han satte igång med renoveringen var det stora arbetsköket.

Förebilden är ett italienskt lantkök, inrett av Tricia Guild.

– Nu har jag ju inte ett stenhus i Italien men jag fastnade för de rustika luckorna och började där, säger Dag.

Hela inredningen genomsyras av återbruk och gör-det-själv.

Med vanliga Ikeaskåp som stomme klädde Dag och hans pappa in luckorna med träpanel, som laserades i en varm ton. Handtagen är gamla bindslehållare, som han plockat från stallinredningen i ladugården på föräldrarnas gård.

ANNONS

– Pappa är bra på att bygga och det har varit en ovärderlig hjälp. Samtidigt har jag velat vara med och lära mig och jag är stolt över hur mycket jag kan efter den här tiden, säger Dag.

Kopparklädda köksbänkar är något Dag såg och fastnade för hemma hos en kompis i Stockholm, men ursprungsidén kommer från Selma Lagerlöfs Mårbacka. Det är kanske inte det allra mest praktiska men Dag gillar det patinerade intryck som fläckarna ger. Att han inte kan hantera livsmedel direkt på kopparytan är ett pris han gärna betalar för det estetiska intryckets skull – och det finns andra lösningar som gjorts för funktionens skull.

– För att både få plats att laga mat och ha pynt på bänkarna har jag valt en djup på 74 centimeter, säger Dag, som gärna låter redskap och vackra vinflaskor stå framme för den ombonade känslans skull.

Vid köksön övergår arbetsköket i matsal. Väggarna där har fått en låg bröstpanel, gjord av de skavda spegeldörrarna från hans mammas barndomshem!

Inredningen är klassisk med medvetna stilbrott. Det pampiga matsalsbordet har fått sällskap av enklare pinnstolar och en trasmatta. Porslinet – från olika tider och tillverkare, förstås – plockar Dag ur ett vitrinskåp som lyses upp med tavelbelysning både på in- och utsida.

ANNONS

Ljussättningen är över huvud taget viktig för Dag. Han tillverkar gärna sina egna lampor av udda föremål och använder sig mycket av punktbelysning, till exempel för att lyfta fram gamla böcker i skinnband i bokhyllorna.

– Vi lever i ett land med många mörka månader, konstaterar Dag och tänder i vardagsrummet där takarmaturen består av en lampa från Indiska, som han har kombinerat med ljuslyktor försedda med elsladdar och glödlampor.

Pricken över i är ändå ljusrampen över fondväggen. Dag såg ett vackert snickarglädjesmönster i en tidning, kopierade det och sågade ut mönstret i några gistna bräder han plockat i ett uthus.

Fondväggen och ”öppna spisen” intill är ett kapitel i sig. När stormen Gudrun fällde stora delar av den halländska inlandsskogen, drog den också med sig plåttaket på en lada i Fågelsång. Dag skulle hjälpa till att lägga ett nytt tak men tog samtidigt vara på det gamla eftersom han tyckte att den hade fått ett vackert mönster av rost. Många år senare kom han på användningsområdet – som fondvägg. Nu täcker plåten en vinkel av vardagsrummet och följs sedan av ett annat före detta plåttak, som Dag byggt om till en ”öppen spis” med en inbyggd TV. Stämningsskapande brasfilmer och regnskogsfilmer avlöser varandra på skärmen.

ANNONS

– Jag hämtar idéer från inredningstidningar men även från modeannonser, butiker och krogar. De brukar ha roliga lösningar. Sedan gör jag min egen version av det, säger Dag.


    Bildtext
Bildtext

Lite om:Dag Gustavsson

Ålder: 42 år

Familj: Singel

Gör: Driver egna företaget Dagdrömmar – design och kommunikation, som bland annat erbjuder tjänster inom inrednings- och trädgårdsdesign.

Hoppar ibland in som ledarskribent på Hallands Nyheter.

Om att göra saker själv: ”Det ger en sådan tillfredsställelse även om det blir en del svett och svordomar innan det blir färdigt.”

ANNONS