Ska vi se fram emot sällskapet av en robot?

Robotgräsklipparen är bara början. I många villaträdgårdar tuggar den runt på gräsmattorna och påstås även göra nytta i bekämpningen av de så kallade mördarsniglarna.

ANNONS
|

Inomhus finns det numera robotdammsugare som kan härja fritt i jakten på dammråttorna.

Om det är så att vi blir mer tillåtande åt den här typen av tekniska ersättare i hemmet, var går gränsen?

Sveriges kommuner och landsting, SKL, hänvisar till en undersökning utförd 2012 av Georgia Institute of Technology så personer i åldrarna 65-93 år fick svara på frågor om robotassistans eller stöd av en människa i olika vardagssituationer. "Något förvånande svarade en majoritet att de föredrog en robot för tjänster som att tvätta eller ta ut soporna. När det kommer till mer personliga tjänster, som att äta eller duscha, föredrog de riktiga människor."

ANNONS

I takt med att vi blir allt fler som lever längre samtidigt som antalet personer i yrkesverksam ålder blir färre diskuteras särskilt äldrevården i ekonomiska termer. Hur ska vi ha råd med en skattefinansierad vård som lär kräva fler insatser. Är det sällskap av Giraffen vi har att se fram emot när det är dags att ta plats på äldreboendet. Giraffen är en rörlig bildtelefon placerad på ett stativ med "lång hals" som kan styras på distans. Den testas i begränsad omfattning inom hemtjänsten i Västerås kommun. Via Skype är det fullt möjligt även för anhöriga att hålla kontakt med sina äldre släktingar.

Och så gör vi ju redan i dag, "pratar i bildtelefon", det vill säga skajpar eller använder Facetime när vi pratar med varandra antingen på andra sidan jordklotet eller några mil bort.

Jag är helt införstådd med att maskiner och teknik aldrig någonsin kan ersätta mänsklig kontakt och vård. Men det är på sin plats att med ett öppet sinne diskutera mer hur vi kan använda tekniken för att den vägen frigöra exempelvis vårdpersonal som kan ägna sig åt just vård av våra gamla.

I samtalsserien Vi pratar om det handlar torsdagens program på Stadsbiblioteket i Halmstad om det här. Professorn i omvårdnad på Högskolan i Halmstad, Ingela Skärsäter, samtalar med Richard Lindström från utvecklingsavdelningen på Halmstads kommun. Från hemvårdsförvaltningen deltar utvecklingsledaren Thomas Wollentz och chefen för hemtjänsten Ulla Johansson. Femklövern har bestämt sig för ett ökatIT-stöd i äldreomsorgen. Så återigen, var går gränsen?

ANNONS
ANNONS