Lagstiftning påverkar äldres möjligheter

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Svar till Samrådsgruppen SPF Seniorerna i Halmstad, 29/8.

Visst kan lagstiftning bidra till att äldre kan få leva som andra och begränsa ensamhet.

En stor del av äldres möjligheter och hinder i vardagslivet hänger på hur lagstiftningen utformats. Ofta används personens ålder för sämre levnadsvillkor. Det är viktigt att lösa villkoren för äldres personliga assistans, genom att även äldre 65 + omfattas. För äldre gäller inte ”goda levnadsvillkor” i lagstiftningen utan endast ”skäliga levnadsvillkor”. Varför är inte de stora riksdagspartierna på banan i valrörelsen och lyfter just de frågor som gör det möjligt att lagstifta bort åtminstone delar av ensamheten?

ANNONS

Med dagens lagstiftning saknar vi möjligheten att lyfta äldres vardagsverklighet, där ensamhet är ett omfattande problem. Låt oss kolla lite på djurskyddet och de ramar som gäller för djuren. Hundar får inte vara ensamma mer än fyra timmar, hästar har också ensamhetsskydd. Vi ser inte längre en ensam häst i hagen. Däremot ser vi dagligen ensamma människor tre trappor upp, som inte längre kan påverka sitt val av boende.

Trygghetspartiet vill i ett första steg ge våra äldre medmänniskor djurens stöd mot ensamhet, medan en lagstiftning omgående utformas som ger äldre rätt till en ”god levnadsnivå” (Socialtjänstlagen) samt möjlighet till personlig assistans för personer som har fyllt 65 år. Lagstiftningen skulle då få avgörande betydelse för äldres hela sociala liv där ”bort med ensamhet” – är en viktig del.

Ingeborg Oléni

sjuksköterska

Trygghetspartiet – Halmstad

ANNONS