Vindkraften och den kommunala vetorätten

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Vill du bo under ett vindkraftverk? Det är en högst aktuell fråga på många håll i Halland. Istället för att fråga sig detta ägnar sig statliga Energimyndigheten åt häpnadsväckande misstänkliggöranden av kommuners självbestämmande.

Energimyndigheten har publicerat en rapport där man uttrycker misshag med möjligheten för kommuner att påverka etableringen av vindkraft. Irapporten anges att ”Externa grupperingar med stark medial uppvaktning” kan påverka kommunens beslut om vindkraftsplacering. Det vill säga, om medborgarna ikommunen har uppbådat tillräckligt stort motstånd, har detta påverkat kommunens beslut. Dagens lagstiftning förutsätter kommuners aktiva tillstyrkan av vindkraft som tillståndsprövas.

ANNONS

För att ytterligare krydda misstänkliggörandet av dagens lagstiftning, antyder också rapporten att det förekommer mutor mellan kommunerna och vindkraftsexploatörerna. Till detta läggs inte fram några bevis. Mutbilden är dock huvudnumret imyndighetens pressmeddelanden om rapporten. Att kommuner skulle ta hänsyn till vanliga människors missnöje över förändrade bovillkor framträder inte.

Energimyndigheten vill som konsekvens av sin rapport att regeringen ser över och ändrar reglerna för det kommunala vetot. Om kommunerna beslutar ”fel” ska de alltså berövas den rätten. Medborgare som får sin boendemiljö radikalt förändrad får se möjligheten att påverka beslutet flytta bortom deras inflytande.

För en tid sedan fick jag skjuts med en taxi från min bostad i Laholm till Ängelholms flygplats. Laholms Taxi som utförde körningen, har många trevliga chaufförer som jag gärna samtalar med under färden. Denna gång framkom att föraren var bosatt strax utanför Hishult. Naturligtvis kom problemen med oljuden från vindkraftverken i området på tal. Problemen iHishult har blivit nationellt kända och kan symbolisera den konflikt som uppkommer när ogenomtänkta politiska beslut ska genomföras i verkligheten.

Många boende iglesbygd har reagerat mot konsekvenserna av hur nya och gamla vindkraftverk allvarligt har påverkat deras boendemiljö. Olägenheter med ljud, skuggor, blinkande lampor är några exempel som nämnts.

ANNONS

Energimyndigheten tycks gå vindkraftsindustrins ärenden när man vill inskränka det kommunala inflytandet över etableringar. Jag är dock inte övertygad om att myndigheten går vindkraftens ärenden.

Vindkraften som förnybar energikälla har ingen framtid om inte dess legitimitet kan förankras demokratiskt.

Lars Gustafsson (KD), riksdagsledamot

cDet är en högst aktuell fråga på många håll i Halland

ANNONS