Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Störd nattsömn. Vid bullermätningen i april klarade vindkraftsparken i Oxhult gränsvärdet 40 decibel med god marginal vid Gunilla Waldemans hus. Men vid andra tillfällen låter det högre, hävdar hon. "Jag flyttar sovrummet till andra änden av huset på grund av vindkraften, bara för att kunna sova."

Vindkraft tystare än lövsus och kvitter

Fågelkvitter och skogens brus överröstar vindkraftverken i Oxhult. De tolv snurrorna påverkar inte ljudnivån hos grannarna, enligt en första bullermätning.

I april när Oxhultsparken varit i drift i cirka ett år utförde den ackrediterade konsultfirman ÅF-Ingemansson bullermätningar för att se om verken håller sig under taket på 40 decibel. Resultatet är ett bakslag för dem som hävdat att vindkraften bullrar för mycket. Det visar rapporten som i går lämnades in till Laholms kommun, som är tillsynsmyndighet.

Ljudnivån vid mättillfället dominerades enligt rapporten helt av vindbrus från skogens träd och fågelkvitter. Vindkraftverkens bidrag till ljudet gick över huvud taget inte att urskilja med den rekommenderade mätmetod som användes.

Mätningarna utfördes vid de två närmaste grannarnas bostäder i Dansbygget. Det blåste åtta meter per sekund och ljudet mättes under fem timmar. Under en del av tiden stängdes verken av. Då steg ljudnivån något, beroende på variationer i det naturliga bakgrundsbruset.

– Resultatet var enligt förväntningarna, säger Peter Nygren, vd på Arise Windpower som driver anläggningen.

Vid projekteringen görs bullerberäkningarna utifrån ett "worst-case" scenario. Det ger en inbyggd säkerhetsmarginal, uppger Nygren.

– Man räknar med att det blåser från alla håll samtidigt, så att alla ljud går mot huset. Så fungerar det förstås inte i praktiken.

Mätningen visade 39,3 decibel vid den ena bostaden och 38,4 vid den andra.

– För mig säger det ingenting, eftersom man inte gör mätningarna när det låter som mest. Jag tycker det ska göras en mätning vid varje årstid, när det är sämst förutsättningar i vädret, säger Gunilla Waldeman, som bor i det senare huset.

Hon har ofta berättat i press och radio om att vindkraftverken låter så mycket att de håller henne vaken om nätterna.

– Många nätter sover jag inte, trots att fönstret är stängt och det är treglas. Vissa dagar kan jag inte vara utomhus. Den 27 januari lät det som stormen Gudrun. Jag hukade mig och trodde att det skulle komma ett träd, men jag borde varit rädd för en vinge. Vårt liv har förändrats mycket på det här året, säger Gunilla Waldeman.

Som HP berättat kan ljudnivån förändras på grund av temperaurskillnader i luften. Kalla vinterdagar böjs ljudet neråt, varma sommardagar böjs det uppåt, enligt en meteorolog vid Uppsala universitet. Därför behövs fler bullermätningar, anser Gunilla Waldeman. Förra året lånade hon själv en apparat som gav utslag uppåt 60 decibel vissa dagar.

Men enligt Arise-vd:n Peter Nygren är det inte aktuellt med tätare mätningar. Nästa är planerad om fem år.

– Det finns ett kontrollprogram som vi lämnat in och fått godkänt. Det har bestämmelser om hur ofta det ska mätas och dem följer vi.